De memory chip van de cyclamen
Commercieel directeur Cor Bremmer en marketingmanager Sirekit Mol
Niet voor beginners
De cyclaam is, welbeschouwd, een wonderlijk plantje. Naar verluidt was het vroeger zo dat alleen de meest ervaren kwekers zich aan de cyclamen waagden, weet Cor Bremmer. Het plantje groeit uit een zaadje, dat echter eerst een bolletje vormt. Daarna pas gaat het eigenlijke plantje groeien. Wat de teelt nu zo lastig maakt, is dat het plantje een 'lang geheugen' of, zoals men bij Beekenkamp ook wel zegt, 'memory chip' heeft. Wat je er, zogezegd, in een vroeg stadium instopt, kan er weken later pas uitkomen. Zo kan het gebeuren dat de bladeren van een plantje bruine randjes krijgen, terwijl de kweker toch geen onregelmatigheden in de teelt kan constateren. En ook kan hij het niet meten in het water of substraat. Het tekort of teveel zit in het bolletje en niet daarbuiten.
Wandhangers
'Nieuw' dit jaar zijn de wandzakken. Dit zijn aan muur of schutting te bevestigen zakken met daarin cyclamen. "Nederlanders zien de plant eigenlijk alleen als kamerplant, maar dat is hij niet. In veel landen zetten ze hem juist in de tuin. Op deze wijze onderstrepen wij dat nog eens", aldus Sirekit.
Er is een tweetal kwekers die serieus werk maken van de wandhangers. Deze houden de aantallen bewust klein: in de tuincentra gaan ze voor ongeveer een tientje per stuk van de hand en dat willen zij graag zo houden.
Komt dat zien
Beekenkamp produceert op jaarbasis vele miljoenen planten en werkt nauw samen met de grootste drie veredelaars in dit segment: Morel, Schoneveld en Syngenta. De trials zijn de komende twee weken nog te bezoeken op woensdag en donderdag, telkens van 13:00 tot 16:30 uur. Ook staan er nog twee 'special' events op stapel: volgende week woensdag bij Schoneveld en donderdag 6 oktober bij Morel.
Voor meer informatie:
Beekenkamp Breeding
Korte Kruisweg 141
2676 BS Maasdijk
T: +31 (0)174 52 61 00
F: +31 (0)174 52 61 60
[email protected]
ornamentals.beekenkamp.nl