Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Gijs van Adrichem, Kwekerij de Look;

25 en je eigen tuin

Hoe word je tuinder? Wel, je denkt eens diep na, schrijft een plan, trekt de stoute schoenen aan en gaat links en rechts eens buurten. En dan begin je gewoon. Dat is precies wat Gijs van Adrichem, 25 jaar, deed. Sinds 1 juli dit jaar is hij zelfstandig ondernemer, huurt hij een tuin in Vierpolders en draait de eerste proefrondjes met een handjevol gewassen.

Al pratende krijg je de indruk dat het echt zo makkelijk is. Op een goeie dag – na al langer op de plannen gebroed te hebben - voegde hij de daad bij het woord en klopte hij aan bij Royal van Zanten. Het gezelschap 'bladerde eens door de catalogus', wisselde wat van gedachten en kwam tot de slotsom dat een tweetal soorten geschikt waren voor een testfase. Nu nog een kas – maar ook dat mocht geen probleem zijn. Een kwestie van even zoeken. Deze aan de Tuindersweg beviel gelijk – niet te groot, vierkant, overzichtelijk, van alle benodigdheden voorzien en relatief modern – en Gijs kon beginnen.


Gijs van Adrichem in de kas in Vierpolders

Toegegeven, aan een aantal randvoorwaarden was reeds voldaan. Als kind liep Gijs rond op de tuin van zijn vader. Die tuin werd een jaar of 10 geleden verkocht, maar vader bleef, in de hoedanigheid van teeltadviseur, in de sector actief. Ook volgde Gijs een MBO en HBO opleiding, waar hem de nodige theorie over teelt en tuinbouw werd bijgebracht. En een baan als scholier bij Rijnplant, en later een jaartje bij Sion, zorgden voor wat ervaring en de nodige connecties.

Uitvoering
Op een kleine 9000 meter staan nu hoofdzakelijk pot-bouvardia’s en chrysanten, waarvan het de bedoeling is dat die onder de merken Bellevardia en Skyfall van Royal van Zanten vermarkt zullen gaan worden. Met name op die eerst richt Gijs zijn pijlen. “Dat het potplanten moest worden stond voor mij vast; snijbloemen, dat is gewoon mijn ding niet.” Grote, tropische planten of, bijvoorbeeld, orchideeën, zijn weer erg kapitaal internsief en daarmee vanaf nul beginnen is erg lastig – en zodoende was het logisch bij wat kleinere kamerplanten, seizoen teelten of perkgoed uit te komen.

Iets doen wat niemand doet
Je moet je onderscheiden, zo weet iedere ondernemer. “Die Belleverdia – het is een klein product in één pot maat. Ik ga proberen de markt te vergroten door het product in potmaat 9 cm te maken. Bovendien denk ik dat er teelttechnische verbeteringen en vraagstukken liggen waar nog veel in te halen valt. Ook voor Royal van Zanten spannend dus, of diens variëteiten het in die andere potmaten en in andere teeltopstellingen ook goed zullen doen.”Wordt de hele onderneming een succes? Louis van Dijk, die onder de noemer Allsenza verschillende kwekers, en ook Gijs, ondersteunt in de verkoop: “Je moet een gewas hebben dat bij je past, waarmee je je kunt onderscheiden, waarbij je het juiste gevoel hebt en waarvoor je ook nog eens over de juiste faciliteiten beschikt. Met dat vakje viooltjes dat er nu nog staat zal hij het niet redden, maar met de bouvardia’s heeft hij, op voorwaarde dat hij het goed onder de knie krijgt natuurlijk, potentieel iets moois in handen.”

Hoe dan ook geslaagd
Het zal hoe dan ook een leerproces worden. Een ‘hittegolf’ als die van vorige week, bijvoorbeeld, was allerminst voorzien en maakte dat de planten door het dak gingen. Een prima voorbeeld van iets wat je niet ziet aankomen, maar waar je wel op voorbereid moet zijn. Maar hij heeft nog even; pas vanaf komend seizoen hoopt Gijs echt aantallen te kunnen gaan draaien.

En mocht het onverhoopt allemaal niet lukken, dan is hij een enorme ervaring. Immers, zo beseft Gijs ook: hij is jong en zit vol energie, heeft nog geen vrouw en kinderen en ook geen hypotheek of andere, in het leven gemakkelijk op te lopen ellende. En niet te vergeten geen personeel. Tot slot, neemt Gijs de laatste twijfels weg, had hij maar een heel bescheiden zakcentje nodig om te beginnen. “Ook wat dat betreft is er veel meer mogelijk dan je misschien zou vermoeden. En überhaupt: in dit avontuur ben ik bijna overal alleen maar welwillende mensen tegengekomen.”

Voor meer informatie:
Kwekerij de Look
Gijs van Adrichem
Tuindersweg 10
3237 MB Vierpolders
M: 06-12817754
E: gijs@kwekerijdelook
www.kwekerijdelook.nl