Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Overspoelt Colombia de Britse markt ten koste van Nederland?

Sinds jaar en dag is Colombia veruit de grootste leverancier van snijbloemen aan de Verenigde Staten en is het, na Nederland, het tweede exportland ter wereld. Door de goedkope en grootschalige productie in Colombia, het kwalitatief steeds beter wordende containertransport en de groeiende vraag naar lager geprijsde bloemen, zien we de export vanuit Colombia naar andere afzetmarkten dan Noord-Amerika toenemen.

Hierbij loopt het Verenigd Koninkrijk voorop. Wat hebben de ontwikkelingen in Colombia gedaan met de concurrentiepositie van Nederland in het Verenigd Koninkrijk?



In de periode van 2010 tot en met 2015 zien we dat het Verenigd Koninkrijk in 2015 zo'n 7% meer volume aan snijbloemen is gaan importeren. Dit door de hogere importen van roos en overige snijbloemen. Producten als chrysant en anjer zijn in de Verenigd Koninkrijk juist in populariteit gedaald.

Nederland pakt aandeel Roos
In de stijgende markt van de roos heeft Colombia ten opzichte van 2010 geen extra rol van betekenis gespeeld in het Verenigd Koninkrijk. Dit terwijl we zien dat het importvolume vanuit met name Kenia, Italië, maar ook vanuit Nederland juist in die periode is toegenomen. Nederland pakt hier dus aandeel ten opzichte van Colombia.

Voor de dalende Britse chrysantenmarkt zien we juist het omgekeerde: Nederland levert hier behoorlijk wat volume in, terwijl de afzet in Colombia met meer dan 80% is toegenomen. Ook de volumes uit Italië en Zuid-Afrika groeien iets. Nederland verliest hiermee zo'n 20% procentpunt aan aandeel. Een groot deel hiervan kan worden opgeteld bij exportland Colombia.

Voor anjers zagen we van 2010 tot en met 2014 redelijke stabiele importvolumes bij het Verenigd Koninkrijk. Maar in 2015 stagneerde dit fors. Vanuit Colombia werden namelijk de helft minder anjers aangeleverd, terwijl Nederland juist meer is gaan aanleveren vorig jaar. Dit levert Nederland in verhouding een stevigere positie binnen de anjers op.


Bron: UN Comtrade

Concurrentiepositie Italië verbeterd
Nederland en Colombia leveren beide in het Verenigd Koninkrijk positie in door de betere concurrentiepositie van landen zoals Italië. De verschillen per productgroep zijn groot. Over het totaal genomen verliest Nederland 1,3% aandeel en Colombia 0,4%. Hieruit kunnen we concluderen dat Nederland licht positie heeft ingeleverd ten opzichte van Colombia door met name de toegenomen chrysantenimport vanuit Colombia.

Bron: Royal FloraHolland
Publicatiedatum: