Rob Olsthoorn:

"Telers die actief met de stikstofnorm bezig zijn, zijn de blijvers van de toekomst"

Potplantenbedrijf OK Plant in Naaldwijk van Rob en Désirée Olsthoorn teelt jaarrond 2 ha potorchideeën en 1,8 ha bloeiende seizoensproducten zoals campanula’s, platycodons en cyclamen. Momenteel wordt in het kader van herstructurering een 2,5 ha nieuwe kas gebouwd. Deze uitbreiding wordt in januari in productie genomen. In de Maasdijk heeft het potplantenbedrijf nog 1,5 ha voor de opkweek van potorchideeën.

Onderzoek recirculatie
Olsthoorn nam vorig jaar vanuit de landelijke commissie Potorchidee van LTO Glaskracht Nederland deel aan de Begeleidingscommissie Onderzoek (BCO). Hij was betrokken bij het onderzoek bij Wageningen UR Glastuinbouw om volledig te recirculeren in de orchideeënteelt. “Het onderzoek was erop gericht op hoe hoog je met het natriumgehalte kan gaan, voordat je door overschrijding zichtbare groeiremming ziet. In de orchideeënteelt is 0,5 mmol natrim gebruikelijk, maar bij ruim 1 mmol zagen we nog geen gewasveranderingen. Hierdoor zijn er geen belemmerende redenen om niet te gaan recirculeren.”

Stikstoflozing beperken
Vanaf 1 januari 2017 mag de orchideeënteelt jaarlijks niet meer dan 150 kg N/ha lozen. “Dat is voor veel bedrijven niet haalbaar als je niet recirculeert. Dus moet je gaan recirculeren om het lozen van stikstof te beperken en te voldoen aan de lozingsnormen. De proef heeft aangetoond dat je kunt recirculeren”, zegt de potplantenteler. Twee jaar geleden is hij al gaan recirculeren. Eerst in de afkweek en later in de koelingsafdeling. Hierdoor werd 50% van het drainwater hergebruikt.

Bloeiende potplanten
Olsthoorn: “We hebben het geluk dat we een tuin met bloeiende potplanten hebben, waar we met voedingsschema’s werken die veel hogere EC-waarden hebben. Hierdoor kunnen we het water dat we in de orchideeënteelt over hebben, goed inzetten. Maar het zou ook een buurman kunnen zijn, die de drain van schoon regenwater verrijkt met meststoffen kan hergebruiken. Het is dan voor beiden een win-win situatie.” OK Plant voldoet nu al aan de stikstofnorm van 150 kg N/ha. “Als teler zul je met die norm moeten leren telen, want deze gaat niet meer omhoog en alleen maar in stappen verder omlaag. Voor het voortbestaan van je bedrijf moet je aan de normen voldoen.”

Opkweek recirculeren
De nieuwbouw is belangrijk om tot 100% recirculatie te komen. Als de nieuwe kas in gebruik is, zet het potplantenbedrijf intern de stap om ook de opkweek van orchideeënplanten te gaan recirculeren. Als dat is gerealiseerd, zal de lozing van drainwater verder worden teruggedrongen.

De waterstromen van afkweek/koeling blijven met twee aparte units en drainopvangsilo’s gescheiden van die van de opkweek. Dit houdt verband met de voeding: in de opkweek wordt een hoger percentage stikstof gebruikt dan in afkweek/koeling. Het drainwater van de opkweek wordt eerst hergebruikt in dezelfde teeltfase en pas als er water over is, gaat het naar de seizoensproducten. Hetzelfde geldt voor de afkweek/koeling.

Erfgoedvloer
Voor de tuin in Maasdijk is tevens een plan van aanpak gemaakt om tot volledige recirculatie te komen. “Volgend jaar gaan we daar enige tijd stoppen met de opkweek van orchideeënplanten om een erfgoedvloer aan te leggen, zodat we het drainwater kunnen opvangen en recirculeren.”

Bron: Glastuinbouw Waterproof

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.