Rozenveredelaars en veiling brengen wereldwijde productie in kaart

Nog ieder jaar groeit de rozenimport in Europa, vooral uit Afrika. Ongeveer 65% van de geïmporteerde rozen komt anno 2016 uit Kenia en Ethiopië. In samenwerking met rozenveredelaars brengt Royal FloraHolland de wereldwijde rozenproductie in kaart.

Dit onderzoek biedt inzichten in het rozenareaal per land, de ontwikkelingen en afzetstromen.

Rozenareaal in Europa neemt geleidelijk af
Elk jaar neemt het rozenareaal verder af. In de afgelopen vijf jaar was de afname 27%. In Europa staat momenteel ongeveer 1.700 ha aan rozenteelt. In Duitsland, Nederland, Spanje en Italië is er nog gemiddeld 200 ha aan rozenteelt per land. Hoge energiekosten, regelgeving en de lage prijzen voor importrozen zijn van grote invloed op de productie.

In 2004 had Nederland nog zo'n 850 ha aan rozenproductie, dat daalde naar 238 ha in 2016. Rozenkwekers stoppen of stappen over op een ander gewas. De grootste afname vond plaats in Italië, waar de productie zo'n tien jaar geleden veel hoger was. Vanwege de lage prijzen van importrozen nam dit hard af. Vanwege de goede kwaliteit, vele variëteiten en innovatie zal de rozenteelt nooit helemaal verdwijnen uit Europa.

Meeste rozenproductie in India
De grootste rozenproductie ter wereld vindt plaats in India, waar ze vele eigen variëteiten kweken. Indiërs gebruiken bloemen voor verschillende doeleinden:
  • Decoratie tijdens een bruiloft
  • Bloemenkransen om iemand te verwelkomen
  • Het offeren in tempels
Na India heeft China het grootste rozenareaal. Beide landen telen rozen vooral voor eigen gebruik, slechts een klein deel is bestemd voor de export.

Efficiënte productie in Afrika
De grootste productielanden in Afrika zijn Kenia en Ethiopië. Door de lage arbeidskosten en het motiverende investeringsbeleid nam de productie in Ethiopië toe. Bedrijfsprocessen verbeterden, bedrijven moderniseerden en de kwaliteit neemt toe. Overige Afrikaanse productielanden zijn Uganda, Zimbabwe, Zambia, Tanzania en Zuid-Afrika.

Nederland en Colombia belangrijkste exportlanden
Nederland is al jaren een belangrijke marktplaats waar Royal FloraHolland vele rozen aanvoert. De grootste exportlanden voor Nederland zijn Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een andere belangrijke exportstroom is van Colombia naar de Verenigde Staten. Ongeveer 70% van de Colombiaanse rozenproductie vindt zijn weg naar de VS, waar de verkoop via de verschillende aankoopkanalen gaat. Rozen zijn één van de meest gekochte bloemen in de VS en worden vooral via de supermarkt en bloemist gekocht.

Bron: Royal FloraHolland

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.