Kwekers Colombia hebben zwaar te leiden onder staking vrachtwagenchauffeurs

Colombiaanse vrachtwagenchauffeurs zijn nu al meer dan een maand aan het staken en de sierteelt in het land heeft er zwaar onder te leiden. "Bloemen komen veel te laat of helemaal niet aan op het vliegveld. In een aantal gevallen zijn ladingen zelfs vernietigd", vertelt Ana Maria, verkoopmedewerkster van Jordan farms, een Colombiaanse bloemenkweker.

Staking
De staking begon op 7 juni. Transporteurs eisen goedkopere brandstof en verlaging van de tol, omdat deze volgens hen de pan zijn uitgerezen. Ook eisen zij veiligere wegen en betere arbeidsvoorwaarden, meldt plenglish.com. Nadat onderhandelingen met de Colombiaanse overheid op niets waren uitgelopen, besloten de chauffeurs wegen te gaan blokkeren.


Klik hier voor een video waarin te zien is hoe een lading bloemen wordt vernietigd (foto links). Meer foto's zijn te vinden op Reuters.com (foto's rechts).

Export 
"Onze vervoerders komen vast te zitten op de wegen en soms worden bloemen zelfs vernietigd", vertelt Maria. "En het zijn niet alleen de grote vrachtwagens die het moeten ontgelden. Een van onze kleinere wagens werd twee dagen geleden staande gehouden en verordend rechtsomkeer te maken. Zij zeiden dat als hij weer zou proberen een lading bloemen door de blokkade te krijgen, zij de lading zouden verbranden."

Jordan Farms is tot nog toe de dans ontsprongen, maar ondervindt er indirect wel de gevolgen van. "We moeten flink omrijden en sluiproutes over vaak onverharde wegen nemen. Verschillende badges hebben daarom al flinke vertragingen opgelopen en in een aantal gevallen hun vlucht gemist. Noodgedwongen zijn wij daarom zendingen vroeger gaan versturen, in de hoop dat zij het vliegveld op tijd bereiken."

Miljoenenschade
Niet alleen de sierteelt heeft te leiden onder de staking, ook andere sectoren moeten eraan geloven. In Colombia verzorgen zo'n 330.000 vrachtwagens het dagelijks vervoer van binnenkomende en vertrekkende goederen van en naar de (lucht)havens. Op 6 juli meldde Telesurtv.net dat de totale schade tot dan toe op 246 miljoen Amerikaanse dollars geschat wordt.

Regering komt in actie
Volgens Colombiareports.com heeft de regering nu de hulp van het leger ingeroepen een eind aan de staking te maken. "Tot nog toe heeft de regering zich onwillig getoond actie te ondernemen. Nu heeft de openbaar aanklager echter de arrestatie van de leiders van de staking verordend en heeft president Juan Manuel Santos, niet in het minst uit angst dat de stakingen in geweld zouden kunnen ontaarden, maar liefst 13.000 soldaten opdracht gegeven de wegen weer vrij te maken."Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.