Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Richard Ter Laak

Ter Laak Guatemala in de startblokken

"Er wordt nu nog volop gebouwd, maar vanaf de tweede week van augustus kunnen de eerste planten erin." De kas in Guatemala, ongeveer 1 ha groot, moet retailers in het land en omgeving van premium quality orchideeën gaan voorzien en bovendien kwekers 'all over the Americas' van halfwas planten. Dat vertelt Richard Ter Laak van Ter Laak Orchideeën.


De kas in Guatemala in aanbouw

Going abroad
Al in 2011 begon men bij Ter Laak met het smeden van plannen 'ergens' in de wereld een bedrijf op te zetten. Richard: "Wij haalden een student binnen die voor ons in kaart bracht in welke landen teeltomstandigheden, maar vooral ook de markt voor de phalaenopsis het best was. Uiteindelijk viel de keus op Guatemala, ook omdat we daar waardevolle contacten wisten aan te leggen met onze huidige partners HFT Seedservices en Agro Orchids uit Costa Rica. HFT bouwt voor ons niet alleen de kas met alles erop en eraan, maar zal ook de kwekerij voor ons gaan bestieren."


Idem

De hoop van Ter Laak AmericaS - de naam van de gehele operatie - is een plant op de markt te zetten in een land waar de vraag erna aan begint te trekken. "Deze vraag is nog altijd bescheiden, maar wij denken dat die aan zal gaan trekken. Er wordt in het land nog maar weinig phalaenopsis gekweekt; bijna alles wordt geïmporteerd en de kwaliteit is mager. Van retailers horen wij dat zij niet weten waar ze ze vandaan zouden moeten halen."

Halfwas
Naast het beleveren van de retail, wil Ter Laak ook andere kwekers gaan voorzien van halfwas planten. Sterker nog: de bedoeling is dat 80 procent van de productie uit halfwas zal gaan bestaan. "de eerste fase in de teelt is de moeilijkste. Niet alleen is het de langste, ook is het gewas dan het meest kwetsbaar. Het is zaak dat de faciliteiten daarom optimaal zijn en voorzien van goede warmtevoorziening, schermen, verneveling en uiteraard koeling om pieken en schommelingen zo goed mogelijk op te vangen. Op deze manier dragen wij de grootste risico's. Wanneer de planten een klein steeltje hebben, leveren we ze uit en moeten de planten nog 10 - 12 weken bij een kweker de kas in."


Idem

Kas
Het betreft een plastic kas met een hoogte van zes en kapbreedte van 12,80 meter. De meeste techniek komt uit Nederland: een dubbel scherm, verneveling, CO2, irrigatie, tafels en verwarming - wat, gezien de 1750 hoogtemeters van de locatie, geen overbodige luxe zal zijn. Bovendien is het geheel voorzien van de nieuwste klimaatcomputers.

Verder heeft men getracht het geheel zo eenvoudig mogelijk te houden. "In tegenstelling tot onze kas in Nederland is er in de kas niets geautomatiseerd - met uitzondering dan van de klimaatbeheersing. Het intern transport gebeurt allemaal handmatig. Wij hadden hier twee redenen voor: arbeid in Guatemala is goedkoop en als er zich technische mankementen voordoen, zullen de hoofdzakelijk Nederlandse leveranciers ervan het moeten oplossen en worden ingevlogen."


Kijk voor meer foto's ook op de Facebook pagina Ter Laak AmericaS

Toekomst
Heeft Ter Laak nog meer buitenlandse plannen in de bureaula? Richard: "We doen de dingen graag een voor een. Het is ons eerste buitenlandse avontuur en vraagt om voor onze nieuwe manieren van managen. Samen met onze twee partners te plaatse beschikken wij echter over een fantastisch team en hopelijk staan we aan het begin van een mooi avontuur."


Voor meer informatie:
Ter Laak Orchids
Richard Ter Laak
Email: [email protected]
www.orchidee.nl
Publicatiedatum: