Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Daniel Velez de Monchaux, Sausuque:

Colombia: het gevecht aan met lokaal gekweekte alstroemeria op Canadese markt

Waarom gaan lokaal gekweekte alstroemeria in Canada voor hogere prijzen weg dan de Colombiaanse? Deze vraag motiveerde vier Colombiaanse alstroemeria kwekers om nieuwe manieren te vinden om de kwaliteit van hun alstroemeria's te vergroten. Ze gingen op onderzoek uit, namen de productie en naoogst behandelingen van de Canadese alstroemeria's onder de loep en pasten deze vervolgens toe op hun eigen kweek. Dit resulteerde in het merk Perfection en vervolgens in een groeiende vraag en betere prijzen. "Sindsdien zijn we altijd uitverkocht," zegt Daniel Velez de Monchaux van Sausuque, die het merk samen met drie andere alstroemeria kwekers oprichtte.


Catalina Guacaneme van Perfection en Daniel Velez de Monchaux, hier gefotografeerd op de Proflora 2015 in Bogota, Colombia.

Perfection

Het merk Perfection werd opgericht met het doel de kwaliteit en het vaasleven van alstroemeria te verlengen. Velez: "Perfection staat dan ook voor een unieke methode van kweken, verwerken en verpakken van bloemen die op dezelfde manier wordt uitgevoerd door alle leden van de Perfection groep." In de loop der jaren sloten andere Colombiaanse kwekers van rozen, leeuwenbekjes en strandkruid zich aan. Momenteel bestaat de Perfection groep uit 8 kwekers. Velez: "Omdat we één groep zijn, is de kwaliteit van al onze bloemen gelijk en zijn ze op dezelfde manier verpakt."

Ontstaan van Perfection
“Om meer te leren over de Canadese alstroemeria en de specifieke vragen van bloemisten en groothandelaars te leren kennen, gingen we naar Canada. In gesprek met bloemisten, zeiden velen dat ze de voorkeur gaven aan Canadese alstroemeria's boven de Colombiaanse, omdat de Canadese gelijk verkocht konden worden; de bloemen openen nog dezelfde dag terwijl de Colombiaanse bloemen 2 à 3 dagen nodig hadden om in bloei te komen. Daarnaast vergeelde het blad van de Colombiaanse bloemen sneller. We kwamen erachter dat deze verschillen werden veroorzaakt doordat de Canadese alstroemeria's al meer afgerijpt waren op het moment van oogsten. Dus om dezelfde kwaliteit te bereiken, moesten we het teeltproces herzien," aldus Velez.Verschil met reguliere kweek
De teeltmethode van Perfection verschilt van de reguliere productie en naoogst behandeling. "Wanneer we beginnen met de teelt hebben we een bed vol bloemen. Uit dit bed worden alleen de beste bloemen geselecteerd. Deze bloemen krijgen vervolgens een andere behandeling. Wekelijks komt een FlorControl een strikte kwaliteitscontrole uitvoeren op de bloemen. Deze bloemen blijven vijf dagen langer in de kas, waardoor een maximale blootstelling aan zonlicht, voedingstoffen en water krijgen. Gelijk aan de Canadese alstroemeria's, maar anders dan bij de Colombiaanse alstroemeria's, verlaten deze bloemen de kas wanneer hun knoppen al kleur laten zien. Dit vraagt weer om een ander manier van verpakken. Omdat we te maken hebben met een beperkte ruimte in de vliegtuigen hebben onze technici bedacht om de bloemen stuk voor stuk in een net te verpakken. Op deze manier blijft de kwaliteit behouden en kunnen meer stengels per doos verpakt worden."

Stabiele prijzen
Het kweken van Perfection bloemen heeft zijn voordelen. Omdat de kwaliteit hoog is is de prijs ook hoger. "Het telen van Perfection bloemen is arbeidsintensief, maar de opbrengst is hoger,” aldus Velez. Daarnaast lijkt de prijs stabieler. "Interessant is dat tijdens de Russische crisis de prijzen van bloemen daalden, maar de prijzen voor de Perfection bloemen bleven gelijk. Zelfs in barre tijden is men bereid meer te betalen voor kwaliteit." De bloemen worden ook verscheept naar Canada, Japan, Europa en Australië. "De vraag naar Perfection bloemen stijgt snel. We zijn altijd uitverkocht."Toetreden tot het programma
"Omdat we altijd uitverkocht zijn, kijken we uit naar nieuwe leden voor onze Perfection groep," besluit Velez. "Deze kwekers moeten dan wel lid zijn van Asocolflores. Ze moeten bewijzen dat ze ‘best practices’ ondergaan. Ze moeten 100% legale kwekers zijn en de kwekers moeten een geheimhoudingsovereenkomst tekenen."

Voor meer informatie:
Suasuque
E-mail: [email protected]
www.suasuque.com
Publicatiedatum: