Special Jaaroverzicht

De mooiste verhalen

Tholen - In deze laatste editie nemen we in dit special blok de tijd nog eens terug te kijken op het afgelopen jaar. Ter afsluiting publiceren wij hier nog een maal een aantal hoogtepunten in de vorm van een aantal verhalen en reportages, die in het bijzonder op uw aandacht mochten rekenen.


1.Flower Trials; Trade Fair
De twee grootste evenementen waar in elk geval een belangrijk deel van de professionele sierteelt bij aanwezig is, zijn naar alle waarschijnlijk de Flower Trials in juni en de najaarsbeurs van FloraHolland in Aalsmeer:
Fotoreportage FlowerTrials 2015

Tijdens de FlowerTrials was Nederland voor een week het centrum van de wereldwijde sierteeltindustrie. 49 bedrijven - met name veredelaars - toonden er hun nieuwste variëteiten, concepten en andere innovaties.
Fotoreportage: record aantal bezoekers op FHTF 2015

Met 15.000 bezoekers is de Flora Holland Trade Fair 2015 drukker bezocht dan elke voorgaande editie. Ruim 750 bedrijven presenteerden er hun noviteiten, nieuwe concepten en/of diensten en dat in de meeste mooie en opvallende stand. Op de beurs, die van oorsprong speciaal bedoeld is om de bij FloraHolland aangesloten kwekers een podium te bieden, zijn de afgelopen jaren steeds meer veredelaars en andere toeleveranciers aangeschoven.2. Spraakmakend
In de categorie opvallende en spraakmakende verhalen gooiden de volgende artikelen hoge ogen:Van de teelt van wiet naar de teelt van potplanten

Al op jonge leeftijd komt Johan in aanraking met drugs. Hij gaat zelf wiet telen, maar door bedreigingen van zijn afnemers vlucht hij naar het buitenland. Ondertussen heeft hij zelf een zwaar verslavingsprobleem. Na een lang traject van afkicken, vallen en weer opstaan, weet Johan zich te herpakken. Hij vond zijn weg terug naar waar hij oorspronkelijk vandaan kwam: de kas. In een video van stichting Verhalen van Hoop vertelt hij zijn verhaal.Grote boevenvangst Aalsmeer klapper voor de handel

Bij een grootscheepse actie van de politie zijn afgelopen maandag in Aalsmeer vier verdachten in een grote oplichtingszaak aangehouden. De verdachten zouden verbonden zijn aan de Italiaanse maffia en in Nederland over de afgelopen jaren tientallen exportbedrijven voor miljoenen hebben getild. De politie werkte hierin samen met Italiaanse collega's, die in totaal nog eens 44 mensen uit hun bed lichtten.Hoe gebr. Van Ballegooien aan Italiaanse maffia onderdoor gingen

Onlangs was bloemenland in rep en roer over de 'Italiaanse maffiapraktijken' in Aalsmeer. 48 leden van de 'Ddrangheta' werden opgepakt, waaronder enkele min of meer bekende gezichten. Voor een uitgebreid verslag: klik hier
Koninklijk paar bezoekt Nederlandse orchideeënkwekerij in Canada

Hoog bezoek voor de broers Neil en Mike van Steekelenburg, die in Canada de orchideeënkwekerij CosMic Plants runnen. Het koninklijk paar bezocht gisteren hun bedrijf.


3. On the ground
Maar misschien wel het leukst zijn niet de verhalen van de grote gebeurtenissen, de ophef rondom schandalen en rampen of de beroering die de een of andere beroemdheid soms teweeg kan brengen, maar de verhalen van die mensen die vol bezieling hun kwekerij of bedrijf runnen. Een paar verhalen die ons zijn bijgebleven en door u op de nodige aandacht mochten rekenen:
‘Viooltjes vliegen de deur uit’

Bij perkplantenkwekerij van der Ende in Berkel en Rodenrijs is het druk. Het voorjaar staat voor de deur en dat is het moment waarop er geleverd – of, zoals dat in vaktermen heet, ‘geraapt’ moet worden. De eerste kleuren in de tuin zijn dikwijls die van de viooltjes, kleurrijke vroegbloeiers die het zelfs met een graadje vorst op z’n tijd goed doen. Viooltjes levert de kwekerij nu dan ook volop, maar daarnaast heeft van der Ende nog tal van andere zomerbloeiers staan: geraniums, fuchsia's, begonia's, petunia's, etc. Ook staat er een flink vak vol met saxifraga’s en aubrieta’s, planten die door bloemenbureau Holland tot tuinplanten van de maand zijn uitgeroepen.
Telkens weer wat nieuws uit de Mexicaanse hoed

Eens begonnen als tomatenkweker is Amigo Plant nu al jaren een grote speler op de markt in succulenten. “Het kweken van vetplanten was altijd al een hobby van Gerard van Langen, de eigenaar van het bedrijf”, vertelt Sales Manager Jacco Huibers. “Eind jaren negentig, toen het in de tomatenteelt sowieso allemaal moeilijk liep, besloot hij dan ook zonder omhaal van zijn passie zijn werk te maken. In onze kas hier in Heerhugowaard kun je dit verleden nog goed zien: de buizen liggen er nog altijd en de teeltgoten hebben wij wat hoger gehangen, zodat wij ook daarop planten kwijt kunnen.”
Vleesetende planten in nieuw jasje

Little Monster Plants is een nieuw (retail-)concept met vleesetende planten dat Carni Flora, kweker uit Aalsmeer, op de markt zet. Justin van Kessel is twee jaar geleden bij het bedrijf van zijn vader ingestapt en zag dat er op het gebied van marketing kansen lagen. “Er hangt een verhaal omheen,” vertelt Van Kessel, “zowel omdat het tot de verbeelding spreekt – en dan vooral voor kinderen – als wel omdat er zoveel meer is dan alleen ‘die happertjes’ die iedereen kent.”
‘De mooiste phalaenopsis is vaak ook de moeilijkste’

De vraag naar orchideeën is over de laatste jaren enorm gegroeid. Het aanbod is daarbij niet achtergebleven, maar, zoals dat gaat, dreigde de markt overspoeld te raken. De kweker stond, in hoofdzaak, voor de keuze de grote massa te gaan bedienen of zich te richten op exclusieve soorten. Inmiddels ligt ook dat moment al weer een paar jaar achter ons en heeft er een zekere stabilisatie plaatsgevonden.
Kijkje in de keuken op ‘grootste hederakwekerij van het westelijk halfrond’

“Welkom op de grootste hederakwekerij van het westelijk halfrond,” lacht Middelkoop terwijl we de kas binnenlopen. “We kunnen er helemaal doorheen lopen, maar je kunt het ook zo van mij aannemen: we kweken hier verschillende tropische planten, maar verreweg het grootste gedeelte van het kasareaal, zo’n 12 hectare, is compleet gereserveerd voor de kweek van Hedera’s.”
Half miljard plantjes bij grootste plantenproducent van NL

Op een teeltoppervlakte van niet minder dan 64 voetbalvelden staan bij Gipmans Planten in Venlo vele soorten groenteplanten en kruiden. Bij een van de grootste plantenkwekers van het land, wordt bijna uitsluitend op bestelling geleverd. Jos Gipmans: “In 99% van de gevallen komt een kweker of retailer met de vraag: ‘Lever mij zoveel planten van X op tijdstip Y’. Wij planten vervolgens de zaadjes en leveren de planten in de gewenste hoeveelheden en groeistadia op het vooraf afgesproken tijdstip. Het komt bijna nooit voor dat wij planten -op voorraad- tot wasdom kweken en dan verkopen.”
"Nivolator moet het werk doen"

Jan Paassen heeft 9 jaar lang Red Naomi! geteeld in zijn kas in Honselersdijk. Al die tijd heeft hij alles in het werk gesteld om een maximale productie te halen en kosten nog moeite gespaard om rendement te maken. Het gewas was te oud om een overschakeling naar hoog lichtniveau te maken.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.