Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Chris en Marty van der Ende, Perkplantenkwekerij van der Ende

‘Viooltjes vliegen de deur uit’

Tholen - Bij perkplantenkwekerij van der Ende in Berkel en Rodenrijs is het druk. Het voorjaar staat voor de deur en dat is het moment waarop er geleverd – of, zoals dat in vaktermen heet, ‘geraapt’ moet worden. De eerste kleuren in de tuin zijn dikwijls die van de viooltjes, kleurrijke vroegbloeiers die het zelfs met een graadje vorst op z’n tijd goed doen. Viooltjes levert de kwekerij nu dan ook volop, maar daarnaast heeft van der Ende nog tal van andere zomerbloeiers staan: geraniums, fuchsia's, begonia's, petunia's, etc. Ook staat er een flink vak vol met saxifraga’s en aubrieta’s, planten die door bloemenbureau Holland tot tuinplanten van de maand zijn uitgeroepen.


Marty en Chris van der Ende tussen de viooltjes

Over een paar weken zal de kas er heel anders uitzien. Alle viooltjes zullen dan weg zijn. Veel van het perkgoed dat nu nog weinig opvallend is, zal dan in bloei staan en de kas zal worden geopend voor publiek. Chris en Marty van der Ende werken al jaren volgens deze formule: in het vroege voorjaar kweken zij tuinplanten. In de maanden april, mei en juni is de kas open voor particuliere verkoop en in het najaar wordt er weer gestekt, gepland en gezaaid.



Het perkgoed dat nu geraapt wordt, gaat primair naar de veiling en van daaruit naar alle hoeken van het land en zelfs daarbuiten. Afgelopen week waren de opbrengsten naar eigen zeggen goed. “Dat is natuurlijk mooi, maar de klok blijft altijd gokken,” merkt Chris sceptisch op. “Welke dag van de week is het, is de kwaliteit optimaal, wat zijn de weersvooruitzichten… Over al dat soort zaken hoef je je minder druk te maken bij de particuliere verkoop.”


Beregening

Het bedrijf is een ruime halve hectare groot en bestaat uit drie kasdelen. Het eerste en tweede deel is verwarmd, het laatst deel is een koude kas. Er loopt in principe geen personeel, alleen helpt dochterlief momenteel wel een handje en draaien er met name in de zomermaanden bij tijd en wijle wat extra krachten mee. Er zijn wel wat zaken die mechanisch verlopen, maar het meeste gebeurt met de hand. Dat is hard werken, maar op uitbreiding of anderzijds grote investeringen zitten Chris en Marty ook helemaal niet te wachten: “De zaken gaan goed. We hebben een mooi bedrijf en zijn trots op wat we doen.

Voor meer informatie:
Perkplantenkwekerij van der Ende
Chris en Marty van der Ende
A.H.Verweyweg 18
2651 LX Berkel en Rodenrijs
T: 010 – 5112015
E: info@perkplantenkwekerijvanderende.nl
www.perkplantenkwekerijvanderende.nl