interview VGB met Henny van Hamersveld

"HubWays moet hele sector middels één logistieke taal verbinden"

De VGB is samen met FloraHolland, TLN/VSV en softwareleverancier Eyefreight initiatiefnemer van HubWays. Dit initiatief beoogt digitalisering en samenwerking in sierteelttransport om zo toekomstbestendige dienstverlening en ketenefficiëntie te realiseren. HubWays biedt de infrastructuur voor een platform, die de hele sector verbindt door één logistieke taal voor de logistieke operatie.

De drijvende kracht achter HubWays is Henny van Hamersveld. Onderstaand interview met haar verscheen eerder in de Groot Handelskrant van de VGB


1. Wie ben je?
Ik ben Henny van Hamersveld, getrouwd met Marcel en samen hebben wij een zoon. Ik woon in Driebergen en mijn hobby is tuinieren. De liefde voor de tuin heb ik meegekregen van mijn vader. Hij won meerdere eerste prijzen voor zijn voortuin met een prachtig gazon en kleurrijke borders. De meeste plantjes kweekte hij zelf en ik hielp hem daarbij. Zo is mijn interesse voor de sierteelt ontstaan.

2. Wat doe je?
Sinds de oprichting in november 2013 ben ik directeur van HubWays NV. Ik heb meer dan 25 jaar ervaring in de ICT en het organisatie adviesvak. Na mijn studie bedrijfseconomie in Rotterdam groeide ik via de functies programmeur en projectmanager door tot unitmanager bij een grote internationale ICT-organisatie. De in deze rollen opgedane ervaring komt nu goed van pas. HubWays is een zeer kleine organisatie waarin ik bijna alles zelf doe. Van het maken van visitekaartjes tot het opstellen van de jaarbegroting, testen van de applicatie, begeleiden van de pilotpartijen, opstellen van de nieuwsbrieven, maken van een promotievideo en het verkopen van HubWays in de sector.

3. Wat is het doel van het Hubways pilot-project?
De afgelopen maand draaiden wij met zo’n 15 partijen, waaronder Royal Lemkes, Hamiplant en Noviflora, een aantal pilots. In de ene pilot ligt de nadruk op het verwerken van de digitale logistieke berichten. In een andere speelt de mobiele app en de HubWays-webapplicatie een prominentere rol. Het doel is ervaring op te doen met het HubWays-platform in een operationele omgeving. Het eerste deel van het platform is klaar.

De testen zijn ook bedoeld om te ervaren of de nu geboden functionaliteit voldoende is om een eerste productie-versie in de markt te kunnen zetten. Uit de pilots komt sterk naar voren dat HubWays voor grotere partijen alleen maar gaat werken als er een volledige integratie is met de eigen systemen. Ik ben dan ook blij met partijen als SDF, BISIT en Koper IT die op dit moment hun systeem uitbreiden met een module waarmee ze de electronische transportopdrachten (ETO) en de track en trace-informatie verwerken. Voor ketenpartijen met een lage automatiseringsgraad is het HubWays-platform op zich een voldoende oplossing. Met de HubWays-app kunnen zij hun transport bestellen, zien waar het zich bevindt en worden zij gewaarschuwd bij vertraging.

4. Wat verandert door HubWays?

Met de komst van HubWays hebben handelaren een hulpmiddel in handen om hun eigen logistieke processen verder te stroomlijnen. Via het HubWays-platform is de exporteur op de hoogte van het verloop van alle transporten en is precies bekend wat, wanneer en op welk dock binnenkomt. Dit geeft duidelijkheid, voorkomt veel onnodige telefoontjes en het maakt het ook mogelijk het personeel efficiënt in te plannen. Om van HubWays een succes te maken is de hulp van de groothandel nodig. Het begint immers bij het elektronisch orderen. De basis voor de informatie in de transportopdracht zijn de gegevens uit het commerciële bericht. Éénmalige vastlegging aan de bron is de sleutel.

5. Welk advies heb je voor de sierteelt groothandel?
Goede logistiek en informatievoorziening zijn essentieel voor alle sectorpartijen. Tijdsdruk, frequente bestellingen, kleine ordervolumes, hoge logistieke kosten, congestie, de trend rond digitalisering maar ook de vraag naar duurzamer presteren vragen om collectieve verbeteringen. De voordelen van HubWays spelen nu vooral nog lokaal voor de aanvoerlogistiek. In de nabije toekomst in een internationale setting waarbij de transactiestromen los komen te staan van fysieke stromen is HubWays onmisbaar. Help mee HubWays tot een succes te maken!


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven