Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Anne Dekker en Jacco Huibers, Amigo Plant;

Telkens weer wat nieuws uit de Mexicaanse hoed

Tholen - Eens begonnen als tomatenkweker is Amigo Plant nu al jaren een grote speler op de markt in succulenten. “Het kweken van vetplanten was altijd al een hobby van Gerard van Langen, de eigenaar van het bedrijf”, vertelt Sales Manager Jacco Huibers. “Eind jaren negentig, toen het in de tomatenteelt sowieso allemaal moeilijk liep, besloot hij dan ook zonder omhaal van zijn passie zijn werk te maken. In onze kas hier in Heerhugowaard kun je dit verleden nog goed zien: de buizen liggen er nog altijd en de teeltgoten hebben wij wat hoger gehangen, zodat wij ook daarop planten kwijt kunnen.”


Jacco Huibers en Anne Dekker met in de hand de twee nominaties voor de Glazen Tulp

De eerst plant waarmee Amigo Plant naam maakte, was de Peperomia Happy Bean. Deze plant neemt in populariteit af en de Echeveria, dat nu de grootste plant in het assortiment is, heeft diens plaats ingenomen. Daarnaast is het aantal soorten voortdurend verder uitgebreid en nu produceert de kweker ruim 60 soorten. Al weer een jaar of acht geleden begon men met het verven van planten, eerst in een paar basiskleuren en nu in de meest fantastische combinaties en creaties. Daarin waren zij een van de eersten en ook zijn verf en de techniek van het verven in eigen beheer ontwikkeld.


Kijkje in de kas. "De trays krijgen telkens weer een nieuwe kleur, omdat de planten er tijdens het verven in blijven staan."

“Er gebeurt een hoop en er worden steeds nieuwe dingen bedacht. Dat is een van de dingen die het zo leuk maken om hier te werken”, aldus verkoopster Anne Dekker. In elk geval dat eerste is weinig overdreven. Naast de kwekerij in Heerhugowaard wordt er op nog zes andere locaties, waaronder een in Portugal, gekweekt. Het stekmateriaal wordt uit Kenia gehaald. Alle planten worden vanuit de kwekerij in Heerhugowaard gedistribueerd en ook worden de planten hier verpakt en van allerlei toegevoegde waarde voorzien. Huibers: “Alles wordt in eigen beheer gehouden: van de productie van voornoemde stekjes tot aan het vervoer naar de veiling of de klant. Maar ook het maken van nieuwe composities, het verven zelf en het bedenken van nieuwe concepten komt allemaal uit eigen gelederen.”


De stekjes komen in dozen uit Kenia


De 'Glowing Star in the Dark'. Voordat de planten verstuurd worden, wordt gekeken of de verschillende componenten van de verf goed zijn aangebracht. Daartoe worden de planten onder een blue-light gezet, zodat men kan zien of ze 'werken'.

Amigo Plant is niet meer de enige die planten verft, maar is daarin wel de grootste. De gebruikte techniek en materialen zijn naar eigen zeggen allemaal veilig voor mens en milieu. Een van de innovaties was de introductie van het glow-in-the-dark concept: een Echeveria met speciale verf die in het donker oplicht.
Een wonderlijk interieur: enerzijds ben je in een kas, anderzijds waant de bezoeker zich in Mexicaanse sferen.

Teelt
In de teelt van succulenten is vooral voldoende licht belangrijk. Vandaar ook dat er een kwekerij in Portugal is bijgekomen, waar met name in de winter condities beter zijn en dat stekmateriaal uit Afrika komt. Verder moeten succulenten een tijdje in de buitenlucht staan om af te harden. Dit kan door ze fysiek buiten te zetten of zoals de cabrio-kas dat op locatie mogelijk maakt, het dak helemaal open zetten.


De twee nominaties voor de Glazen tulp: links de West Jogoo, rechts het 'Paint Your Plant' concept.


In dit gedeelte van de kas staan nu nog verschillende soorten, maar die zullen gauw plaats moeten gaan maken voor de gele Kalanchoës.

Ontwikkelingen
Er wordt flink aan de weg getimmerd. Binnenkort wordt gestart met een interne verbouwing, waarbij de verpakkings- en verwerkingsruimte vernieuwd zal worden en de Mexican ranche – de in de bijzondere stijl opgetrokken ruimten voor kantoren en het ontvangen van relaties – verder zal worden uitgebouwd. Daarnaast is men druk het nieuw paint-your-plant concept in de markt te zetten en tot slot is men nu al bezig met Pasen. “Met Pasen produceren wij traditioneel grote aantallen gele Kalanchoës”, besluit Huibers. “Omdat het feest dit jaar erg vroeg valt, moeten daarom nu al andere planten wijken – maar dat gaat ook niet zomaar, omdat er ook voor de kerst een piek in de verkoop zit. Het najaar is hier daarom altijd weer een drukte van jewelste.”

Voor meer informatie:
Amigo Plant
Jan Glijnisweg 4
1703 RL Heerhugowaard
Anne Dekker, Sales
E: [email protected]
Jacco Huibers, Sales
E: [email protected]
www.amigoplant.nl