Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Hortensiakweekster uit Sprang-Capelle in de clinche met waterschap

Een hortensiakweekster uit Sprang-Capelle vreest voor het faillissement van zijn bedrijf. De directe oorzaak ligt daar daarbij in de schade die werd aangericht door de enorme regenval op 28 juli 2014. De ondernemer vindt dat waterschap Brabantse Delta in gebreke in gebleven als waterbeheerder. Volgens het waterschap was er sprake van overmacht. Een bui zoals die in juli 2014 plaatsvond, zou maar eens in de 2000 tot 5000 jaar voorkomen. "We hebben alles gedaan wat redelijkerwijs verwacht kon worden om deze wateroverlast te beheersen", stelt een woordvoerster van het waterschap. "Er is daarom geen reden om de schade van de kweker te vergoeden." De rechter zal zich over de kwastie moeten buigen.

De hortensiakweekster stelt dat het waterschap verschillende maatregelen niet of te laat heeft genomen. Zo had het waterschap een stuw 's ochtends al omhoog kunnen zetten. Dan was het bedrijf in Sprang-Capelle niet vol water gelopen. Het openen van de stuw gebeurde pas om vier uur in de middag. Verder werkte een krooshekreiniger niet en werden pompen regelmatig uitgezet.

Waterschap Brabantse Delta stelt dat er prioriteiten gesteld moesten worden gezien de bijzondere situatie. De eerste aandacht lag bij het functioneren van de gemalen. Er wordt wel erkend dat de krooshekreinigers op ongeveer 80% werkten. Toen dat werd ontdekt is dat echter meteen gerepareerd en daarom zijn de pompen stilgezet. Volgens het waterschap heeft dat hooguit een kwartier geduurd. Het gemaal Keizersveer werkte ook niet optimaal, maar wanneer dat niet had gespeeld viel de overstroming van het bedrijf nog niet te voorkomen.

De experts van de verzekering van het waterschap hebben na verschillende onderzoeken geoordeeld dat er sprake was van overmacht en dan wordt er niet uitgekeerd. Dat geldt ook voor de schadeclaims die 9 andere bedrijven in dezelfde regio indienden. Zes zijn er in totaal nu afgehandeld en in al die zes gevallen is een vergoeding afgewezen door de verzekeraar. De hortensiakweekster weigert zich neer te leggen bij het oordeel van de verzekering en stapt naar de rechter.

bron: BN/De Stem, AgriHolland
Publicatiedatum: