Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
teeltwisseling: ga 'm preventief tegen!

Tabakswittevlieg zorgt voor steeds meer onrust

De tabakswittevlieg (Bemisia Tabacci) lijkt dit jaar voor steeds meer onrust te zorgen. Deze wittevlieg is dan ook op meer en meer bedrijven terug te vinden. De tabakswittevlieg is het broertje van de welbekende kaswittevlieg (Trialeurodes vaporariorum) en kan zuigschade, roetdauw en het vetslaan van de plant veroorzaken. Daarom is het preventief nemen van maatregelen erg belangrijk.

Tijdig identificeren
Vooral in paprika en tomaat kan voor grote problemen zorgen. Zeker doordat de tabakswittevlieg minder onderhevig wordt aan het huidig toegelaten middelenpakket. Het is dus van belang de tabakswittevlieg tijdig te identificeren om tot een goed bestrijdingsmanagement te komen. Dit kan vooral in tomaat lastig zijn, doordat op veel bedrijven ook de kaswittevlieg aanwezig is en beide sterk op elkaar lijken.

Tabakswittevlieg en kaswittevlieg
Om de juiste bestrijdingsstrategie uit te voeren is het belangrijk deze twee soorten te kunnen onderscheiden. De makkelijkste manier is door de vorm van het insect. Waar de kaswittevlieg de vleugels als een deltavorm over zijn lichaam heeft liggen (horizontaal), heeft de tabakswittevlieg de vleugels parallel naast elkaar (verticaal). Een ander groot verschil is dat de tabakswittevlieg de eieren afzet door heel het gewas en zich ook ophoudt in heel het gewas. Als een correctie nodig is moet dus het gehele gewas worden behandeld.

Wat te doen?
Voor een groot aantal bedrijven komt de teeltwisseling in zicht. Dit is een belangrijke periode om de tabakswittevlieg preventief tegen te gaan. Zorg ervoor dat alle onkruiden in en om de kas verwijderd worden, want zodra het gewas geruimd is gaat de tabakswittevlieg tijdelijk opzoek naar een nieuwe omgeving. Zodra de tabakswittevlieg in of om uw kas is gevestigd, is de kans groot dat hij weer toeslaat in uw nieuwe teelt.

Ook in het begin van de nieuwe teelt is het identificeren erg belangrijk. Door goed te monitoren, door middel van bijvoorbeeld vangkaarten en scouten, kan tijdig worden ingegrepen met biologische bestrijders.

Meer informatie
Voor een passend advies ter bestrijding van de tabakswittevlieg of voor meer informatie kunt u terecht bij Royal Brinkman.

Voor meer informatie:
Royal Brinkman
Woutersweg 10
2691 PR 'S-Gravenzande
t: +31 (174) 44 61 00
f: +31 (174) 44 61 50
[email protected]
www.brinkman.nl

Publicatiedatum: