Grote boevenvangst Aalsmeer klapper voor de handel

Tholen - Bij een grootscheepse actie van de politie zijn afgelopen maandag in Aalsmeer vier verdachten in een grote oplichtingszaak aangehouden. De verdachten zouden verbonden zijn aan de Italiaanse maffia en in Nederland over de afgelopen jaren tientallen exportbedrijven voor miljoenen hebben getild. De politie werkte hierin samen met Italiaanse collega's, die in totaal nog eens 44 mensen uit hun bed lichtten.


Beelden uit een video van de arrestaties door de Italiaanse politie. (Bron: pianainforma)

“Niet gisteren, maar alweer eergisteren schijnt het allemaal gebeurd te zijn. Gisteren kreeg ik een telefoontje: kunnen we bij jullie kopen? En even later nog een: kunnen wij bij jullie kopen? Pas toen kreeg ik een vermoeden van wat er aan de hand was”, aldus een anonieme exporteur op Italië.

Het zou gaan om de ‘Ndrangheta, de beruchte maffia uit Calabrië, in de punt van de laars. “Onder de arrestanten zijn drie broers die in Aalsmeer wonen en daar de Crupi-clan van de 'Ndrangheta leidden, 42, 50 en 52 jaar oud", weet Het Parool. De verdachten worden met naam en toenaam in verschillende Italiaanse media genoemd.


I fermati, de aangehouden personen

Heftig nieuws, natuurlijk, maar dat oplichting plaatsvindt en geruchten hierover de ronde doen is al veel langer het geval. Het speelt zelfs al jaren en in die tijd zijn tientallen bedrijven voor kleinere en grotere bedragen het schip in gegaan. Verschillende van hen zijn daarbij kopje onder gegaan.

Vooruit laten betalen
“Ik ben zelf ook wel eens geflest”, vertelt de exporteur. “De enige manier om dat te voorkomen: altijd vooruit betalen. Maar toch kan het natuurlijk altijd gebeuren.” Daarmee duidt hij op de gewiekstheid van de oplichters én op een omzetgedrevenheid bij kwekers en de handel.

Plof-bv
Een veel gebruikte vorm van oplichting vindt plaats middels zogenaamde plof-bv’s: bedrijven die bestellingen plaatsen en na levering ineens verdwenen zijn. En de leverancier kan naar zijn geld fluiten. In Nederland begon de recherche enkele maanden geleden al met een grootscheeps onderzoek. Toen werden invallen gedaan bij verschillende bedrijven in Aalsmeer, werd een aanhouding verricht en verschillende goederen waaronder een vuurwapen in beslag genomen. Daaronder bevond zich ook een grote partij chocolade. Bij de arrestaties van afgelopen weekend werd ook een flink aantal kilo’s cocaïne gevonden.

Opluchting
“Dat het probleem nu opgelost is, is waarschijnlijk teveel van het goede. Maar dit was wel een van de grootste en meest efficiënte partijen”, weet een woordvoerder van FloraHolland. “Onder bedrijven zal ongetwijfeld een zekere opluchting heersen. Op een lijst met namen, die in een Italiaanse krant gepubliceerd werd, stonden zo vijf, zes mensen die ook bij ons regelmatig op de veiling rondliepen en waar iedereen met een scheef oog neer keek.”


Idem

Huisverbod
In het onderzoek hebben handel, recherche en de veiling de koppen bij elkaar gestoken. Vanuit de handel werd aangedrongen op het opleggen van een huisverbod voor verdachte partijen, maar dat blijkt in de praktijk erg lastig. “Wij zijn een particulier bedrijf en geen politie. Wanneer zaken verkeerd gaan en ons direct treffen, is het makkelijker om in te grijpen. Tijdelijke ontzeggingen doen wij ook wel, maar in dergelijke complexe zaken is dat simpelweg niet te doen, zelfs al zijn vermoedens nog zo sterk. Dan is het een zaak van politie en recherche, doen wij aangifte en verlenen uiteraard onze medewerking. Overigens”, voegt de zegsman toe, “is een zo schoon mogelijke handel ook in ons belang. Wanneer handel wordt gekocht voor bijvoorbeeld het smokkelen van drugs, is de hele handel daar mee benadeeld.”

Waarschuwing
Een van de aanjagers van het onderzoek was Agro-Check, dat al langer waarschuwde voor oplichters en bedrijven aanspoorde aangifte te doen. Het bedrijf waarschuwt nu voor al te veel enthousiasme over verbeterde veiligheid: hoewel er een grote vis gevangen is, vermoeden zij dat er meer 'bendes' actief zijn en kunnen nieuwe fraude carrousels, vertegenwoordigd door nieuwe gezichten, zomaar weer verschijnen.

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.