Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Optimale kasdek heeft hoge lichtverstrooiing en is hydrofiel"

Het optimale kasdek heeft naast een hoge hemisferische lichttransmissie een hoge lichtverstrooiing en hydrofiele eigenschappen. Dat bleek op de themabijeenkomst Energie van LTO Glaskracht Nederland voor glasgroentetelers op 16 september in Someren.



Volgens Silke Hemming van Wageningen UR Glastuinbouw heeft het optimale kasdek een zo hoog mogelijk hemisferische lichttransmissie. Dit betekent dat het licht vanuit alle hoeken zoveel mogelijk wordt doorgelaten. Het optimale kasdek is daarnaast ook diffuus, waar de lichtverstrooiing zo hoog mogelijk moet zijn. Hiermee kan de productie in de glasgroenteteelt tot 10% verhoogd worden.

Door het diffuus maken van het licht wordt de lichttransmissie wel lager, maar dit kan opgeheven worden door anti reflectie coatings. Het is volgens de onderzoekster ook belangrijk om te kiezen voor een materiaal met hydrofiele eigenschappen. Dat betekent dat het condens op het glas niet in druppelvorm op het glas blijft zitten, maar in een ‘film’ van het kasdek afvloeit. Dit kan anders zo maar 5% lichttransmissie schelen.

Doseren buitenlucht
Wageningen UR Glastuinbouw heeft daarnaast ook op verschillende praktijkbedrijven de prestaties van nieuwe innovatie op het gebied van energie gemonitord. Daarbij ging het vooral om installaties waarbij buitenlucht in de kas wordt gedoseerd. De boodschap van onderzoeker Feije de Zwart was dat de effectiviteit van de verschillende systemen niet heel veel uit maakte en dat er zeker energie bespaard kan worden. Wat de onderzoeker ook zag, was dat bij veel praktijkbedrijven in de kasafdelingen waar de innovaties niet toegepast werden, er ook steeds energiezuiniger geteeld werd. Dit geeft dus aan dat energiebesparing juist ook komt door het aanpassen van de klimaatstrategie.

Cursus HNT
Dennis Medema van LTO Glaskracht Nederland bevestigde de boodschap van De Zwart. Daarom wordt er veel aandacht besteedt om die kennis rondom Het Nieuwe Telen voor het voetlicht te brengen middels cursussen. Telers kunnen daarmee zonder investeringen tot 5 m3 aardgas per m2 energie besparen, waarbij juist ook beter klimaat gemaakt wordt voor de plant. Inmiddels hebben al 300 telers zich aangemeld voor de cursus. In het komende seizoen gaan maximaal 10 nieuwe groepen van start. Kijk hier voor meer informatie en aanmelden.

bron: Kas als Energiebron
Publicatiedatum: