iFlow

Sector buigt zich over stabiele prijsvorming daghandel

Hoe kan de prijsvorming van sierteeltproducten in de daghandel structureel verbeterd worden? Hoe blijven prijzen stabiel en hoe kan vernieuwende logistiek hieraan bijdragen? Dat zijn vragen waar het project iFlow antwoord op moet gaan geven.In het project hebben kwekers, de handel, FloraHolland, Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus University (Rotterdam) en Wageningen University de koppen bij elkaar gestoken om over deze vragen na te denken. Doel is uiteindelijk de kracht van Nederland als marktplaats te versterken.

Prijsvorming op klok erg bepalend
De klok is altijd een effectief en efficiƫnt instrument geweest in het bepalen van een goede marktprijs en in het snel commercieel en logistiek verwerken van vele transacties. De directe stromen tussen kweker en klant zijn echter flink toegenomen. De prijsvorming op de klok is daarbij nog altijd zeer bepalend voor de prijsvorming in de totale markt. Tegelijkertijd is deze prijsvorming onder invloed van diverse factoren minder stabiel geworden. De instabiliteit van prijsvorming op de klok leidt weer tot druk op de prijsvorming in de directe stromen. Ook de aan de klok verbonden logistieke afhandeling is nog altijd cruciaal in de daghandelsprocessen.
Daghandelproces vernieuwen

Het gebruik van nieuwe ICT maakt het mogelijk het daghandelproces en het logistieke ketennetwerk te vernieuwen. Ook wordt het concurrender en duurzamer hierdoor. Onderzoek door RSM heeft aangetoond dat het mogelijk is om kwekers en klanten te ondersteunen in het maken van betere beslissingen over het kopen en verkopen van bloemen en planten. In het iFlow project gaan we met die conclusie verder op zoek naar tools die dat kunnen, zodat men daarmee kan werken aan goede en stabiele prijsvorming. Wageningen University, eerder betrokken bij het DAVINC3I project, bouwt verder op onderzoek over vraaggestuurde logistiek.
Financiering

Financiering voor het vierjarige project is afkomstig van het Top Kennis Instituut Tuinbouw, het Productschap Tuinbouw en de deelnemende bedrijven. Coƶrdinatie van het project ligt bij FloraHolland en Rotterdam School of Management, Erasmus University (Rotterdam).

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven