Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
5-7 september

120.000 begonia's op de Grote Markt in Leuven

Van 5 tot 7 september aanstaande is op de Grote Markt in Leuven het begoniatapijt te bewonderen dat Boerenbond aan de stad Leuven schenkt naar aanleiding van zijn 125e verjaardag. De 120.000 begonia’s die de siertelers van het AVBS in het tapijt verwerken, komen uit Lochristi en omliggende gemeenten.



Begoniateler Frankie Van de Walle kwam zo’n 30 jaar geleden mee in het bedrijf bij zijn vader Paul. Ondertussen runt Frankie het samen met zijn echtgenote Els, maar zijn ouders helpen nog volop mee.

Het zaaien van de begonia’s gebeurde wekelijks tussen 28 januari en 1 maart. Sedert een tiental jaar heeft Frankie daarvoor een volautomatische zaaimachine die zaait in trays voor telkens 435 plantjes. “1 gram zaad bevat 30.000 tot 35.000 zaadjes”, vertelt Frankie. Bij de pendula’s, de begonia’s die hanging baskets worden genoemd, kunnen er zelfs 60.000 planten uit 1 gram komen. Wekelijks wordt er zowat 10 gram zaad uitgezaaid. Na het zaaien komen de trays in een serre van 20 °C. Ze blijven de eerste 7 dagen onder plastic om een voldoende hoge vochtigheid te houden. De spreiding in het zaaien is nodig om ook de arbeid te kunnen spreiden. Ondanks de sterke mechanisatie volgt er immers nog veel handwerk. Na twee weken kan er ‘ingeboet’ worden. Dat werkje vraagt in totaal 7 tot 8 weken met een ploeg van 4. Met een pen nemen ze een kiemplantje en plaatsen dat in de tray op een plaats waar een plantje achterwege bleef. Soms moeten ze een plantje verspenen waar er twee opgekomen zijn.

Het gehele artikel is hier te lezen (Boerenbond.be)
Publicatiedatum: