Rusland vernietigde 606 ton voedsel sinds 6 augustus

Roebel hard onderuit

De Russische minister van Landbouw steunt het voorstel om smokkelaars van geboycot voedsel harder aan te pakken. Sinds begin augustus heeft Rusland zo'n 606 ton voedsel vernietigd. Op verzoek van omwonenden onderzocht de Russische inspectie een kassencomplex. De omwonenden hadden geklaagd over het gebruik van chemische middelen in de kas wat de omgeving zou verontreinigen. Verder zijn de prijzen in Moskou het afgelopen half jaar gestegen, kunnen pruimentelers in Zuid-Rusland een goede prijs vragen vanwege een tekort en waarschuwden verschillende Russische supermarkten voor op handen zijnde prijsstijgingen. Pakistan wil investeren in de relatie met Rusland en de export opschroeven. Japan en Rusland lijken op een politieke rel af te stevenen over een eilanden groep ten oosten van Rusland. Beide landen claimen de eilanden.

Roebel hard onderuit
De Russische munt ging vanochtend nog verder onderuit. Mede door de lage olieprijs blijft de waarde van de roebel dalen. Vanochtend passeerde de roebel de grens van 70 roebel voor een dollar, een niveau dat niet eerder werd bereikt. Sinds de devaluatie van de Chinese munt op 11 augustus is de roebel 13% in waarde gedaald.

Russische minister voor strengere aanpak smokkelaars
De Russische minister van Landbouw, Alexander Tkachev, steunt het voorstel van de douane om de smokkel van geboycotte producten harder aan te pakken. Vorige week zei de douane dat de administratieve straffen die op smokkel van geboycot voedsel stond niet efficiënt waren. De dienst stelde voor de smokkel onder de strafwet te laten vallen. In het voorstel zou de nieuwe wet in maart 2016 in werking treden.

Inspectie kas na melding schadelijke middelen
De Russische inspectie voerde op verzoek van omwonenden een inspectie uit bij een kassencomplex in Bogatovsky in Samara. In het complex worden komkommers en tomaten geteeld, volgens de omwonenden worden er chemische stoffen gebruikt die de omgeving van de kas vervuilen, waardoor onder andere vissen in een nabij gelegen meer sterven. De eigenaar van de kas ontkent de aantijgingen. De inspectie trof chemische middelen en kunstmest aan dat aan het irrigatiesysteem werd toegevoegd, maar het bleef onduidelijk in welke hoeveelheden de stoffen met het water werden vermengd. Daarnaast kon het bedrijf de beschermende kleding die het personeel moet dragen als met deze stoffen gewerkt wordt niet overhandigen. De geoogste groenten worden nog onderzocht.

Prijzen Moskou gestegen
Het Russische Mosgorstat onderzocht de prijsontwikkeling van producten en diensten in juni 2015 en december 2014. Tussen die maanden werden verschillende groenten anderhalf keer duurder. De gemiddelde prijsstijging kwam uit op 12,7%. De grootste stijger is de prijs van bieten, 1,8 keer. Peen en knoflook werden anderhalf keer duurder. De prijs voor diepvries groenten, gedroogd fruit, noten en druiven werd 1,4 keer hoger. Citroenen werden een derde duurder. Bananen, uien, kool en aardappelen werden 10,6 tot 26,6% duurder.

Zuid-Russische pruimen duurder
Telers in de zuidelijke regio's van Rusland hebben de prijzen voor pruimen met 13 tot 14% verhoogd in een week tijd. De huidige prijs ligt tussen de $0,54 en $0,61. De prijsstijging is mogelijk door een beperkte aanvoer en een hoge vraag. De meeste telers hebben de vroege pruimen al verhandeld, terwijl de latere variëteiten nog maar mondjesmaat op de markt zijn. In vergelijking met vorig jaar liggen de prijzen 80 tot 100% hoger. Deze week wordt een prijsdaling verwacht als het geoogste volume opklimt.

Russische supermarkten waarschuwen voor prijsstijgingen
Verschillende Russische supermarkten waarschuwen voor prijsstijgingen in de komende weken. Retailer Dixy's maakte bekend een brief te hebben ontvangen van leveranciers waarin een prijsstijging tot 10% aangekondigd wordt. Eerder maakte Auchan al bekend een vergelijkbare aankondiging te hebben ontvangen van leveranciers. De prijsstijging wordt voornamelijk veroorzaakt door de schommelende wisselkoers, waardoor importproducten snel duurder worden.

Russisch-Japans conflict in de maak?
In het Verre Oosten lijkt een nieuw conflict te sluimeren. Naast het politiek getouwtrek tussen Japan en China over een eilandengroep, door de Chinezen Diaoyu en door Japanners Senkaku genoemd, botsen Russische en Japanse belangen over een andere eilandengroep. De Russische premier Medvedev bezocht onlangs de Kirul eilanden, de eilanden horen sinds de Tweede Wereldoorlog bij Rusland. Het bezoek viel in slechte aarde bij Japan, dat een formele klacht uitte aan het adres van de Russische ambassadeur. Volgens Japanse media zou een bezoek van de Minister van Buitenlandse Zaken uitgesteld zijn vanwege de reis van Medvedev naar de eilanden. Japan wil het bestuur over de eilanden terug, Rusland ziet de eilanden als haar eigendom.

Pakistan: subsidie voor luchtvracht
In reactie op de Russische boycot stelt de regering van Pakistan een subsidie in om de luchtvracht van landbouwproducten te bevorderen. De Russische markt heeft een potentie van 45 miljard dollar, maar voordat de Pakistani daarvan kunnen profiteren moet de opbrengst per hectare in het land wel omhoog. Het Ministerie van Landbouw wil de exportwaarde laten groeien naar meer dan 1 miljard dollar in de komende jaren. Om dat doel te bereiken worden beurzen in Rusland bezocht. Daarnaast wordt de Russische inspectie uitgenodigd om Pakistaanse bedrijven te bezoeken en stelt de regering alles in het werk om een handelsakkoord te sluiten met Rusland. Tot slot zoekt Islamabad toenadering tot de Euraziatische Economische Unie.

Rusland vernietigde 606 ton voedsel sinds 6 augustus
Hoewel de maatregel om illegaal geïmporteerd voedsel te vernietigen ook stof doet opwaaien in Rusland, houdt de regering vast aan het beleid. Uit cijfers van de Russische inspectiedienst blijkt dat er tot 20 augustus 595 ton groenten en fruit in beslag genomen werd, daarvan is 555 ton vernietigd. Daarnaast werd 51 ton van de 307 ton in beslag genomen dierlijke producten vernietigd. Volgens de inspectie gaat de smokkel door, maar neemt de omvang wel af.

Loonsverhoging voor ambtenaren
De gemiddelde Russische ambtenaar zag in de afgelopen maanden het bedrag op zijn loonstrookje stijgen naar 96.500 roebel ($1400) per maand. Een stijging van 4,9% ten opzichte van het salaris een jaar eerder. De beste betaalde ambtenaren zijn rond de president te vinden, ondanks dat hun salaris daalde met 2,9% verdient deze groep 226.200 roebel ($3300) per maand. Ambtenaren binnen de wetgevende macht zagen hun salaris het snelst stijgen met 23,7% naar 122.200 roebel ($1771) per maand. Het gemiddelde salaris in Rusland ligt op 34.000 roebel ($500) per maand.

Meer export Castilla-La Mancha naar BRICS
De gevolgen van de gesloten Russische grenzen eisen hun tol in het Spaanse Castilla-La Mancha. Hoewel de export in de tweede helft van vorig jaar steeg, daalde de export in de eerste zes maanden van dit jaar met 25%. Daardoor komt de algemene export 2,2 miljoen euro lager uit. Al vanaf het begin werd aangenomen dat de regio hard getroffen zou worden, nu komt een gemengd beeld naar boven. Enerzijds is een grote markt weggevallen, anderzijds zien exporteurs kans de uitvoer naar andere markten op te schroeven. Met name de handel naar de BRICS, met uitzondering van Rusland en China, verloopt goed. De export naar India steeg met 20,1% naar 7,2 miljoen euro. Brazilië nam 15,6% meer af, goed voor 18,1 miljoen euro en de export naar Zuid-Afrika steeg met 27% naar 7,1 miljoen euro.

Lees hier alle artikelen uit Dossier Rusland.

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.