Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Ralph de Boer, Rosa Flora:

"WKK is "goed voor milieu én goed voor ons bedrijf"

Rosa Flora is een van de kwekers in Ontario, Canada, die een WKK gebruikt om elektriciteit op te wekken, CO2 te produceren en de kassen te verwarmen. Warmtekrachtkoppeling is weliswaar een groene manier van stroom opwekken. Toch maken (nog) niet veel kwekers in het gebied van de technologie gebruik. Dat heeft o.a. te maken met gecompliceerde regelgeving en het feit dat het niet altijd makkelijk is elektriciteitsoverschotten op het net terug te leveren. Ralph de Boer van Rosa Flora is desalniettemin overgestapt op de WKK, omdat het investeren in materialen, die zowel goed voor het milieu als voor de bedrijfsvoering zijn in de filosofie van het bedrijf passen.



In 1991 installeerde Rosa Flora twee Cat G3516 generatoren om zodoende een flexibele stroomlevering en een economische manier van verwarmen te realiseren. Omdat de ervaringen hiermee uitstekend waren, werden op het moment dat de kweker diens areaal ging uitbreiden, extra generatoren van hetzelfde type toegevoegd. Vandaag de dag draaien er 4 generatoren, elk met een capaciteit van 2 Mw.



"Warmtekrachtkoppeling helpt ons bloemen op de meest duurzame manier te produceren," aldus De Boer. "Wij zetten gas om in elektriciteit en warmte, twee van de meest cruciale benodigdheden voor het jaarrond kweken van bloemen. Bovendien kunnen wij overschotten terugleveren op het net, wat maakt dat de machine ook in economisch opzicht voor ons erg interessant is."



Na een sterke comeback gemaakt te hebben na door een heftige brand te zijn getroffen, kondigde de in Dunville gesitueerde kweker dit jaar aan de productie van lisianthus en leeuwenbekjes te gaan uitbreiden. Ook met het oog hierop is het, aldus De Boer, van het grootste belang een doordachte energiestrategie te hebben.



"Met name de lisianthus is een gewas die het hele jaar door gebaat is bij veel warmte. Dat betekent dat zelfs in de warme zomermaanden de WKK's moeten draaien. In de winter zijn wij genoodzaakt ook extra biomass-ketels te laten draaien. Dankzij drie grote warmteopslagtanks is het mogelijk de WKK's en de boilers goed op elkaar af te stemmen."

Voor meer informatie over Rosa Flora: www.rosaflora.com

Voor meer informatie over de CAT CHP's in Canada: www.toromont.com



Publicatiedatum: