Tholen - In 2012 bouwde MansFlowers een geheel nieuwe kas van 32.000 vierkante meter en nu, nog geen drie jaar later, is het areaal bijna verdubbeld. Pal naast het bedrijf in Brakel is zojuist nog eens 2,6 ha opgeleverd en de jonge germini’s staan inmiddels in de teeltgoten. Naar verwachting zal de productie, nu zo’n 22 miljoen stelen op jaarbasis, bijna verdubbeld worden en ook wordt het assortiment met verschillende kleurrijke soorten uitgebreid.


Marius Mans

Marius Mans is eigenaar en kracht achter de onderneming. Terwijl prijzen onder druk staan en veel kwekers nog altijd moeite hebben een beetje rendement te halen, is Mans een van de weinigen die een dergelijk grote investering weet te realiseren. “Wij waren een van de eersten die Het Nieuwe Telen gingen toepassen. Omdat wij daarmee beschikken over de nieuwste faciliteiten kunnen we energiezuiniger telen en tegelijk de kwaliteit van het gewas beter waarborgen. Dit geeft ons een voorsprong.

Met de nieuwe kas is ook een nieuwe WKK weggezet. Die is een stuk kleiner dan de vorige, omdat Mans zelf minder energie wil gaan opwekken. “Vroeger wekten wij 90% van de energie zelf op. Nu wij zuiniger telen zitten wij al snel met warmteoverschotten", aldus Mans. "Op het nieuwe bedrijf gaan wij 1/3 van de energiebehoefte zelf opwekken en rest zal van het net worden ingekocht, zodat het energieplaatje nog beter in balans is."


Vorige maand werden de nieuwe germini's geplant (foto: Twitter @mansflower)

Germini
Naast de uitbreidingen is ook het vergroten van het assortiment opvallend. “Terwijl de meesten ervoor kiezen op enkele soorten in te zetten gaan wij ons assortiment juist verbreden. De klant moet keus hebben, vinden wij, en binnenkort heeft hij bij ons de keus uit 32 soorten, waaronder enkele exclusieve soorten. Zo hebben wij een lijn bicolors gekozen, met een donker hart en een lichte kring daaromheen wat een heel mooi contrast geeft. Hier verwachten wij veel van. Het zijn overigens allemaal germini’s en geen gerbera’s,” legt Mans uit. “De meeste mensen verwarren die met elkaar. Bijna alles waar wij gerbera tegen zeggen is eigenlijk een germini. Gerbera’s zijn erg grote bloemen, 9 cm in doorsnee of meer, maar die worden in Nederland bijna niet verkocht. Oost-Europa is juist weer wel een grote markt voor gerbera's."

Prijzen in de lift
Over verkoop gesproken: ook in de germini’s was het de afgelopen weken zomer. Dat wil zeggen, alles liep wat minder hard dan in de rest van het jaar. “De prijzen waren wat grillig, maar op dit moment zitten de prijzen duidelijk in de lift. Ik verwacht dat dit de komende weken door zal zetten", besluit Mans.

Voor meer informatie
Mansflowers
Marius Mans
Liesveldsesteeg 28a
5306 EZ Brakel
M: 0627120947
E: marius@mansflowers.nl
www.mansflowers.nl