Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bloemistenbranche verduurzaamt verder

Steeds meer bloemisten maken serieus werk van verduurzaming en willen zich daarvoor laten certificeren. Er zijn er nu 23 bloemisten gecertificeerd voor de Barometer Duurzame Bloemist. In de laatste editie van SMK Nieuws, een door de Stichting Milieukeur uitgegeven magazine, werden vier kersvers gecertificeerde bloemisten naar hun motivatie voor de Barometer en hun ervaringen ermee gevraagd.

Certificering is mogelijk op drie niveaus -brons, zilver en goud - waarop de duurzaamheid van de bedrijfsvoering en inkoop van duurzamere bloemen en planten geregeld is.


Links: Wim Manders van bloemist Anemoon in Dronten. Rechts Piet van der Post van Bloembinder van der Post (foto's: SMK)

Bloembinderij van der Post, Hillegom (Zilver)
“Ik trek geen geitenwollen sokken aan”, zegt Piet van der Post met een knipoog, “maar ik wil wél op een haalbare manier bezig zijn met een duurzamer bedrijf.” Bloembinderij Van der Post was dan ook al anderhalf jaar bezig met ‘verduurzamen met gezond verstand’, zoals van der Post het noemt. “Klein voorbeeld: waarom cellofaan gebruiken als je je bloemen ook in kunt pakken met een leuk papiertje? En ons afval breng ik ook al tijden naar de veiling, waar je het netjes gesorteerd kunt achterlaten. Elastiek komt er bij ons ook niet meer in.”

“Voor de certificering heb ik natuurlijk nog wel een paar dingen extra moeten doen”, vervolgt van der Post. “Zo heb ik alle lampen vervangen door LED-verlichting. Ik vind dat prima, want mijn zwaarste spot heeft nu een lamp van slechts 7 watt. Dat is niet alleen duurzamer, we gaan het straks ook merken in de elektriciteitsrekening.”

“Ik zou graag voor goud willen gaan”, stelt Van der Post, “maar dat lukt me niet. Ik kom net aan de 32% inkoop van MPS-A gecertificeerde bloemen. Voor goud heb je minstens 50% nodig. Het gekke is dat ik zeker weet dat een heleboel bloemen die ik koop, wel degelijk van MPS-A kwekers komen, maar dat staat dan niet als zodanig vermeld op de veilingklok. En dan telt het helaas niet. Ik vermoed dat je met eenvoudige aanpassingen in veilingadministraties aan een veel hoger percentage inkoop kunt komen.”

Anemoon, Dronten (Brons)
“Ik was eigenlijk al een paar jaar bezig met milieubewust ondernemen”, vertelt Wim Manders van bloemist Anemoon in Dronten. “Met deze certificering kwam alles in een stroomversnelling. Ik merkte dat de consument meer bezig is met duurzaamheid en dat overheden duurzaam willen inkopen. Ik besloot mij als eerste bloemist in Flevoland te laten certificeren, ook omdat ik daarmee nieuwe klanten hoop te krijgen.”

Anemoon heeft in de bedrijfsvoering niet veel aan hoeven passen, vindt Manders. “Ik moest alleen nog wat formele zaken op papier zetten, zoals een klachtenregeling.” Manders zou best door willen naar het zilveren niveau. “Maar daarvoor ontbreekt het aan voldoende aanbod van MPS-A bloemen. Ik bleef in mijn inkoop telkens rond de 28% hangen (30% is de norm voor zilver, red.), dus toen heb ik het maar bij brons gehouden.”

Peperbloem Purmerend (zilver)
“Wij wilden voor deze certificering meteen doorgaan voor het zilveren niveau”, zegt Yvonne Breuk van de Peperbloem. “Als ik iets doe, wil ik het goed doen. Goud gaat nog niet, omdat ik ook bij kleinere kwekers koop, die geen MPS-A certificaat hebben. Voor hen is dat te duur.” De inkoop bij kleinere kwekers vindt Breuk belangrijk, omdat ze geen ‘bosjeswinkel’ heeft. “In ons aanbod vind je ook bijzondere bloemen als ranonkels en Franse tulpen. De motivatie om te gaan certificeren kwam uit mijzelf. Het zetje in de goede richting kwam van de branchevereniging Business Bloemisten Nederland. Zij maakten certificering voor mij iets toegankelijker.” De maatregelen die Breuk moest nemen om aan het keurmerk te voldoen, vielen haar mee. “Ik heb geen koelcel en dus geen enorm energieverbruik. Om toch nog energiezuiniger te werken,
heb ik spaarlampen aangeschaft. En ik moest een paar formaliteiten regelen, zoals een klachtenregeling op papier zetten en een huishoudelijk reglement maken. Daarnaast heb ik extra tijd besteed aan de inkoop. Ik probeer dat, zeker ’s zomers, lokaal te doen. En ik let op certificaten bij de inkoop van mijn bloemen en planten.”

FLORIFÈRE - Maassluis (brons)
Wij vinden de certificering met de Barometer Duurzame Bloemist van toegevoegde waarde voor ons bedrijf”, stelt Miranda Maat van Florifère in Maassluis. “Milieuvriendelijk werken is voor steeds meer bedrijven een voorwaarde. In onze klantenkring hebben we containeroverslagbedrijven en hotels en ook onze particuliere klanten vinden duurzaamheid steeds belangrijker. Dat was voor ons een reden om op te gaan voor het certificaat.”

Maat koos bewust voor het bronzen niveau, “omdat we van tevoren wisten dat we niet aan de norm voor zilver konden voldoen qua inkoop. Soms moeten we op verzoek van een klant een bepaald soort plant of bloem kopen, die geen MPS-A keurmerk heeft. Het aanbod gecertificeerde bloemen wordt steeds groter, dus misschien kan ik in de toekomst wél voldoen aan zilver, want we zaten er al tegenaan.”

Maat vond het niet bijzonder ingewikkeld om aan de norm voor brons te voldoen. “In de winkel stoken we niet veel, want dat is niet goed voor de bloemen. Het energieverbruik is dus sowieso aan de lage kant. We zijn overgestapt op groene stroom, de lampen zijn vervangen door spaarlampen en LED en we gebruiken alleen nog maar milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen.

Bron: SMK 75, mei 2015

Voor meer informatie over certificering voor de bloemist: www.barometerduurzamebloemist.nl
Publicatiedatum: