VGB

Exportwaarde bloemen en planten plust 2% tot € 2,7 miljard

Na een plus van 3% tot nipt € 600 in mei kruipt de exportwaarde van bloemen en planten via Nederland weer richting een toename van 2%. Tot en met mei realiseerden de Nederlandse exporteurs volgens brancheorganisatie VGB een omzetwaarde van € 2,7 miljard. Fluctuaties per land en seizoen lijken toe te nemen. Dankzij hun flexibiliteit kunnen Nederlandse groothandelaren daar goed op inspelen en versterken zij de positie op de wereldmarkt voor bloemen en planten.

Na de krimp met 3% tot € 540 miljoen in april in vergelijking met vorig jaar klom de exportwaarde afgelopen meimaand met hetzelfde percentage tot iets meer dan € 600 miljoen. Het verschil tussen bloemen en planten dat sinds januari zichtbaar is zette door: bloemen doen het in omzetwaarde beter dan planten.

Bloemen beter dan planten
In mei steeg de exportomzet in bloemen met bijna 7% tot € 369 miljoen en tot en met mei komt de stijging uit op 6%, in omzetwaarde € 1,7 miljard. De pot- en tuinplanten gaven voor de vijfde achtereenvolgende maand een krimp te zien, in mei met 5% tot € 235 miljoen en tot en met mei hetzelfde percentage tot € 1 miljard. De VGB baseert deze exportstatistieken op de door Floridata verzamelde gegevens.
Vorig jaar was tot en met mei het omgekeerde het geval met een daling bij de bloemen en een toename bij de planten. De huidige ontwikkeling wijkt af van de vorig jaar afgegeven prognoses, die wezen op een voortzetting van de wat grotere groei van de exportomzet bij planten. Na vijf maanden kan worden vastgesteld, dat het prijsniveau bij de bloemen gemiddeld iets hoger ligt. Bij de pot- en vooral de tuinplanten is er daarentegen druk op het prijsniveau. Dat wordt voor een deel verklaard door het koude voorjaar in Noordwest-Europa, waardoor bestedingen aan tuinplanten lager uitvielen dan vorig jaar.

Door de op zich positieve exportomzet in mei klimt de totale exportstijging van ruim 1% tot afgerond 2%, in waarde € 2,7 miljard. Dat is in harde euro's 42 miljoen meer. De afgelopen meimaand was de derde in de afgelopen tien jaar die boven € 600 miljoen werd afgesloten met als record mei 2012. Toen ging in mei voor € 637 miljoen de grens over en in datzelfde jaar werd in maart het maandrecord van € 642 miljoen in de boeken bijgeschreven.

Fluctuaties groter
Bij de beperkte en stabiele groei zijn de fluctuaties en verschillen per land en periode groter. Grootafnemer Duitsland nam tot en met mei volgens de gegevens van Floridata 16% minder aan planten af, in omzet € 303 miljoen. Vorig jaar was er tot en met mei een plus van 8% en het jaar daarvoor een krimp van 8%. Bij de bloemen is er tot en met mei een stabilisatie op € 513 miljoen en daarmee komt de totale waarde uit op € 816 miljoen. Het marktaandeel van de Nederlandse oosterburen is 2,3% gezakt tot 30,3%. ''Wij herkennen ons daar niet in, gelukkig'', meldt directeur Koen Heyl van de op Duitse bloemisten gespecialiseerde exporteur W.K. Heyl. ''Bij bloemen zitten we aardig in de plus en door het matige voorjaar kabbelden de planten er tot mei wat achteraan. Maar dat is nu weer aardig rechtgetrokken.''Leveranciers aan het Duitse retailsegment zien een toenemende concurrentie tussen supermarkten en tuincentra. Voor Hollandse leveranciers aan het groothandelssegment is de omzetontwikkeling moeizaam. Daarbij speelt dat er meer directe inkoop is vanuit Zuid-Europa en een forsere concurrentie van lokale productie, onder meer gevoed door de voorkeur voor 'local for local'.

Oostenrijk kromp in mei met 26% tot € 14 miljoen en na de eerste vijf maanden met 14% tot € 66 miljoen.

Oost-Europa
Met een stijging van 26% tot € 26 miljoen in mei is de exportomzet op Polen een voorbeeld van een positieve uitschieter. Tot en met mei ligt de exportwaarde naar deze Oost-Europese afnemer op € 89 miljoen, een bovengemiddelde toename van meer dan 6%. ''Nieuwe klanten en een groei bij bestaande'', verklaart directeur Leo Lamboo van Holland Indoor Plants.

Voor de bloemen- en plantenexport vanuit Nederland signaleert hij ook grotere fluctuaties. ''Gedeeltelijk door de crisis veroorzaakt zijn afnemers minder geneigd om ver van te voren vast te leggen. Op korte termijn is de handel daardoor grilliger. Omzetpieken en -dalen en prijsfluctuaties zijn daardoor groter. Dat voedt onzekerheid in de markt'', licht hij toe.

De afgelopen drie maanden kromp de exportomzet op Rusland met gemiddeld 15%. De cumulatieve achterstand van 32% eind februari is inmiddels gereduceerd tot een daling van 25%. Russische afnemers schakelden over naar minder exclusieve en daardoor goedkopere bloemen en planten.

Koersinvloeden
De export naar niet-eurolanden wordt gestuwd door de lagere eurokoers. ''Dat draagt fors bij aan de plus op Engeland'', geeft Lamboo als voorbeeld aan. In mei steeg de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk met 14% en tot en met mei ligt de toename nog iets hoger, op afgerond 17% en een totale waarde van € 429 miljoen. In mei vertoonde de bloemenexport naar Amerika geen extreme stijging meer. De Zwitserse markt, aanvankelijk stevig groeiend door de gestegen waarde van de frank, steeg in omzet tot en met mei met 3% tot € 90 miljoen.
Op basis van de huidige ontwikkelingen, waarbij het effect van een grotere volatiliteit dankzij een behoorlijke spreiding wordt gedempt, houdt de VGB rekening met de groei van de exportomzet van zo'n 2% op jaarbasis.

De VGB is de brancheorganisatie voor de binnenlandse, importerende en exporterende groothandel in bloemen en planten. Haar leden hebben een jaaromzet van € 3,5 miljard in deze branche.

Bron: www.vgb.nl

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.