Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brabant wil Scale-Up Plant van Europa worden

De toekomst is plant-based. Belangrijk daarbij is de transitie naar milieuvriendelijke voedselsystemen. De provincie werkt samen om de komende jaren een koploperspositie in deze transitie te pakken. De focus ligt op de opschaling van ingrediënten die plantaardige voeding lekker, voedzaam en betaalbaar maken.

De ambitie van de Provincie Noord-Brabant, de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) en REWIN West-Brabant is om van Brabant de opschalingshotspot van Europa te maken. Brabant is ideaal gelegen tussen de food innovatie hotspots Gent, Delft en Wageningen en heeft daarnaast nagenoeg de volledige keten in huis om efficiënt plantaardige voedselinnovaties te produceren.

Een gemis in de keten zijn echter locaties waar start-ups hun ideeën kunnen opschalen en daardoor sneller naar de markt kunnen brengen. Brabant springt in dat gat en gaat inzetten op opschaling van plantbased food start-ups.


Gedeputeerde Martijn van Gruijthuijsen, CEO BOM Brigit van Dijk-van de Reijt en directeur REWIN West-Brabant Stephanie ter Borg

Hotspot voor opschaling
"In Brabant werken we aan slimme oplossingen voor onze maatschappelijke uitdagingen, zoals de eiwittransitie", zegt provinciebestuurder Martijn van Gruijthuijsen. "Onder het motto 'Brabant, the Scale-Up Plant of Europe' willen we over vijf jaar nationaal en internationaal bekend staan als dé opschalingshotspot voor plantbased start-ups. Ik heb er vertrouwen in, dankzij onze unieke combinatie van een robuuste agrifoodsector en een sterke hightech maakindustrie."

"Het ontwikkelen van een (functioneel) voedingsingrediënt is al een uitdaging, maar de opschaling ervan tot een commerciële versie vergt pas echt veel kennis, kunde en kapitaal. Startups kunnen dat niet volledig op eigen kracht. De scale-up plant biedt de kennis, de faciliteiten en het netwerk om de kansen die plantbased voor Brabant biedt te verzilveren. Op deze manier kunnen we plantaardige voeding als realistisch alternatief aanbieden en onze kennis en innovaties (internationaal) slim vermarkten", vertelt Brigit van Dijk-van de Reijt, CEO van BOM.

"In onze rol als verbinder van het ecosysteem brengen we relevante partijen bij elkaar, om samen impact te maken, licht Stephanie ter Borg, directeur REWIN West-Brabant toe. "Het is duidelijk dat er nog een gat zit tussen de in Brabant ontwikkelde innovaties en het daadwerkelijk naar de markt brengen ervan. En het is in het belang van de betrokken start-ups, mkb'ers én de maatschappij om samen die kloof te dichten. Daarom zetten we graag onze energie en ons netwerk in voor Scale-up Plant."

Netwerk van Scale-Up faciliteiten
Brabant gaat een netwerk van toegankelijke pilot-, demo- en full scale faciliteiten faciliteren. Daarnaast wordt er langlopende sectorspecifieke support opgezet voor start-ups in de opschalingsfase.

Bestaande bedrijven kunnen zich ook aansluiten bij het initiatief en bijvoorbeeld een deel van hun capaciteit inzetten om samen te werken met start-ups. Daarnaast gaan de samenwerkende partners werken aan internationale positionering, acquisitie, en samenwerkingen aangaan met internationale start-ups. De BOM zal waar mogelijk investeren in deelnemende foodstartups.

Ondertekening ambitie en lancering beeldmerk
De ambitie is kracht bijgezet door een gezamenlijke ondertekening van de ambitie en de lancering van het beeldmerk Brabant the Scale-Up Plant of Europe. De Scale-Up Plant wordt internationaal gelanceerd tijdens Food Ingredients Europe 2024 in Frankfurt.

Bron: Landbouw en Voedsel Brabant

Publicatiedatum: