Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Ondanks slecht weer stimuleren feestdagen plantenverkoop in Britse tuincentra

De Britse Horticultural Trade Association (HTA) heeft haar marktupdate vrijgegeven, waaruit blijkt dat, ondanks weer een natte maand maart, de verkoop in tuincentra met 22% is gestegen vergeleken met maart 2023, geholpen door een Pasen die dit jaar eerder viel. Ook de omzet in de horeca was 17% hoger. Het consumentenvertrouwen bleef ook stabiel ten opzichte van februari, met een stijging van 15 procentpunt vergeleken met maart 2023.

Fran Barnes, algemeen directeur van de HTA: "Natte weersomstandigheden blijven ook dit jaar het verhaal domineren, met 27% meer neerslag ten opzichte van de lange termijn gemiddelde neerslag in het VK. Hoewel de maand maart droger en zonniger was dan in 2023, stelden de natte weersomstandigheden uitdagingen voor de teelt. Echter, we zagen dat ook voedselgerelateerde categorieën, zoals horeca en food & farm shops, het de afgelopen maand opmerkelijk goed deden, met respectievelijk een stijging van 17% en 32% vergeleken met maart 2023. Ook de bezoekersaantallen in de tuincentra waren beter dan in maart 2023 en maart 2022. Dit werd waarschijnlijk geholpen door de verkoop voor Moederdag, die op 30 maart plaatsvond, en de paasvakantie, die dit jaar bijna een maand eerder viel. Desondanks dicteerde het weer nog steeds de trends met opmerkelijke schommelingen tussen de verschillende regio's van het VK."

"Alle gerapporteerde tuinierscategorieën kenden eens stijging ten opzichte van maart 2023. Kerncategorieën in de tuin, zoals perkplanten en winterharde planten, profiteerden van de paashandel, met een stijging van respectievelijk 43% en 38% vergeleken met maart 2023. Dit was echter niet zo ten opzichte van maart 2022, toen het weer veel gunstiger was. Alle categorieën deden het minder goed dan in maart 2022, behalve kamerplanten, die een stijging van 13% lieten optekenen ten opzichte van maart 2022. Jaar-op-jaar vergelijkingen tot eind maart waren ook positief. De top drie presteerders waren perkplanten (+25%), bollen (+20%) en buitencontainers (+20%). Echter, voor de jaar-op-jaar vergelijkingen tot eind april zullen die verschillen uitvlakken, eenmaal het effect van de vroege Pasen is uitgespeeld."

"Daarnaast groeit de horecaomzet met 17% ten opzichte van maart 2023. Het consumentenvertrouwen bleef stabiel, stagnerend op -21 punten, maar met een opmerkelijke 15 punten boven het niveau van maart 2023. Dit onderstreept het positieve consumentensentiment ondanks economische onzekerheden."

"Olieprijzen zijn weer gestegen nu de situatie in het Midden-Oosten onzeker blijft. Maritieme verzendkosten zijn nog steeds aanzienlijk hoger dan in dezelfde periode vorig jaar, maar zijn aan het dalen."

"Zoals vorige maand gemeld, verwachten we nog steeds aanzienlijke uitdagingen voor de sector met de aanstaande veranderingen op 30 april voor import uit de EU, inclusief de introductie van grenscontroleposten en het wegvallen van de huidige controles op bestemming. Dit legt enorme druk op onze leden om een gestage toevoer van planten naar de tuincentra te garanderen tegen een geschikte prijs. We blijven hard lobbyen over deze kwestie en houden onze leden geïnformeerd."

"Ondertussen hopen we, op het moment van schrijven, dat beter weer de consumentenactiviteit in de komende maanden, het piekseizoen voor tuinieren, zal stimuleren. De tuinierssector bevindt zich in een goede positie nu we het tweede kwartaal van 2024 ingaan."

Voor meer informatie:
Horticultural Trades Association
www.the-hta.org.uk

Publicatiedatum: