Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Handel doet goede zaken in aanloop Internationale Vrouwendag

Tholen - Het zou interessant zijn eens uit te pluizen hoeveel procent van de Amerikaanse/West-Europese mannen met Valentijn vrouw of vriendin een bloemetje geeft, en hoe dit zich verhoudt tot de inkoopwoede in Oost-Europa in de aanloop naar Internationale Vrouwendag. En hoe dit cijfermatig precies uitpakt voor de Nederlandse bloemenhandel: is 14 februari niet het kleine zusje van 8 maart?


Foto's uit Sint-Petersburg van een aantal groothandelaren.

Feit is dat de handel in aanloop naar deze editie 'fantastisch' verlopen is. Zonder in te gaan op alle spanningen die er uiteraard zijn, werd die handel gekenmerkt door tekorten en hoge prijzen in met name tulpen. Hier was naar verluid tot wel 30% minder van op de markt ten gevolge van de bijzonder natte maanden die we achter de rug hebben. In het verlengde van de broeiers hebben daarom ook een aantal bol-op-pot producenten goeie zaken gedaan.


Idem

Verschillende handelaren meldden een groei in volumes dit jaar ten opzichte van vorig jaar. De groei komt mede door een stijging in aantal nieuwe klanten, maar door de grenscontroles werd eventuele verdere groei belemmerd. "In verband met de grenscontroles moest er rekening gehouden worden met vertragingen en is daardoor alles in een week verstuurd. Als we twee weken hadden in plaats van vijf dagen - normaal loopt de handel door tot 28 februari, en nu was dat 23 februari - dan hadden we dus nog veel meer kunnen versturen", alsdus een handelaar. Ook was de roebel redelijk stabiel en heeft daardoor geen negatief effect gehad op de hoeveelheid bloemen die zijn gekocht.


Idem

Daarnaast hebben telers, die de afgelopen tijd rap zijn overgestapt op het telen onder LED, hun zaakjes nu beter op orde. "Vorig jaar zagen we veel kwaliteitsproblemen, dat is veel minder het geval geweest", constateert Warja Abrosimova tevreden. Ze mag een kenner heten van de oost Europese markt en zet zich tegenwoordig volop in voor het Decorum-collectief. "Voor producenten in bijvoorbeeld chrysanten of alstroemeria is dat heel fijn, want voor sommigen maakt de Vrouwendag tot wel de helft uit van hun jaarlijkse omzet."


Idem

Ook vanuit het buitenland horen we positieve verhalen. En voor sommige kwekers extra druk door de overlap met Moederdag in de UK. In Colombia, bijvoorbeeld vertelde Pablo Bazzani van La Plazoleta - een alstroemeria en zomerbloemenkweker, ons dat deze overlap resulteerde in een 14% groei in vraag en daarmee ook in een uitdaging om alle orders te vervullen. Voor Vrouwendag, gaan de meeste van hun bloemen naar Tsjechie, Polen en Rusland. Dankzij de relatief rustige Valentijnsdag, heldere hemel en zonneschijn was de productie optimaal en is het gelukt.


Boeketten met Mimosa worden samengesteld bij Flora Toscana

In Italiƫ word Vrouwendag, oftewel Festa della Donna, met Mimosa gevierd en kon - ondanks de regen en hagel in de productie gebieden in Italiƫ - er toch aan de gevraagde volumes voldaan worden. Dit meld Tommaso De Angelis of Flora Toscana, een Italiaanse organisatie die alleen in deze tijd van het jaar Mimosa verkoopt. Al met al zijn ze tevreden en hebben dit jaar een record behaald in vraag en volumes.