Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Naar meer hernieuwbare energie in glastuinbouw

Veel glastuinbouwers hebben fossiele brandstoffen als primaire energiebron. Dit is een grote kostpost. Inagro wil de omschakeling naar hernieuwbare energie versnellen met een nieuw Europees project 'RE-Greenhouse'. Het onderzoekscentrum zal een beslissingstool ontwikkelen waarmee glastuinbouwers kunnen bepalen welke hernieuwbare energiebron zowel technisch als economisch het meest geschikt is voor hun bedrijf.
De wil om over te schakelen naar hernieuwbare energie is er vaak wel, maar niet iedereen heeft de kennis, tijd of middelen. In het RE-Greenhouse-project werkt Inagro samen met tien onderzoekspartners uit België, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en Duitsland. Ze zullen hun expertise over technieken delen en glastuinbouwers ondersteunen bij het nemen van beslissingen.

Praktijkgericht onderzoek staat centraal
Elke projectpartner is specialist in een specifieke hernieuwbare energiebron. In het project wisselen ze kennis uit en organiseren diverse grensoverschrijdende acties.

Pilootopstellingen van technieken: in vier landen worden pilootopstellingen opgericht waarmee het project zes hernieuwbare energietechnologieën onderzoekt en demonstreert: warmtenetwerk, biogas, hout, pellet brander, restwarmte en zonne-energie. Het onderzoek van Inagro richt zich op biogas en warmtenetwerk (Agrotopia).

Beslissingstool voor glastuinbouwers: de gegevens verkregen uit de pilootopstellingen, aangevuld met info van stakeholders en historische data, zijn de basis voor de ontwikkeling van een beslissingstool. Het is de bedoeling om via een soort van beslisboom glastuinbouwers in staat stellen te bepalen welke hernieuwbare energiebron in hun situatie het meest interessant is, zowel technisch als economisch.

Demonstraties en internationale uitwisselingen: gedurende de looptijd van het project worden internationale bezoeken aan pilootopstellingen georganiseerd, zodat glastuinbouwers geïnformeerd worden over het potentieel van de onderzochte hernieuwbare energiebronnen.

Bron: Enerpedia

Publicatiedatum: