Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Export snijbloemen op Rusland licht afgenomen

In opdracht van LNV hebben WUR en het CBS wederom hun jaarlijkse rapport 'De Nederlandse agrarische sector in internationaal verband' gepubliceerd. Daaruit blijkt dat Nederland in 2023 ter waarde van €123,8 miljard aan landbouwgoederen exporteerde, 1,6% meer dan 2022. Deze beperkte groei is het gevolg van prijsstijgingen. Het volume van de export daalde namelijk in 2023. De import van landbouwgoederen nam af met 3,3% (€83,9 miljard in 2023).

De exportwaarde van sierteeltproducten zoals bloemen, kamerplanten, bomen en bollen was in 2023 ongeveer 11,5 miljard euro. In tegenstelling Dit is nagenoeg gelijk aan een jaar eerder. Van deze goederen is 85% van eigen makelij. De importwaarde nam af met ruim 3% tot 2,3 miljard euro.

Een apart hoofdstuk in het rapport is gewijd aan Rusland en Oekraïne. Voor wat betreft snijbloemen. Daaruit blijkt o.a. dat uitvoer van snijbloemen in twee jaar tijd maar een klein beetje is afgenomen, van 243.5 miljoen in 2021 naar 223.7 miljoen in 2023. De Oekraïense markt is kleiner maar de daling verhoudingsgewijs groter. In 2021 werd voor 32,7 miljoen euro aan snijbloemen naar het land geëxporteerd, in 2023 was dat 23,5 miljoen.

Klik hier voor het rapport