Wie door het Westland rijdt komt op steeds meer plekken graafwerkzaamheden tegen. Het gaat in veel gevallen om de aanleg van Warmtenetwerk Westland. Die is volop bezig. Het doel is ambitieus: tegen 2028 moeten alle deelnemende tuinders aangesloten zijn op het warmtenet. Om dat doel te behalen helpt A. Hak met de aanleg van leidingen. Projectleider Albert Voortman geeft een update.
“Het streven is het werk binnen de gestelde planning te voltooien. Zelf zou ik ook zoveel mogelijk energieneutrale machines willen gebruiken. Het systeem dat voor dit project is ontwikkeld is hiervoor een mooi speerpunt. De tuinders hebben een online handelsplatform opgericht waar zij warmte van de aardwarmtebronnen onderling verhandelen. Dat betekent dat op termijn meer dan tweehonderd afnemers onderling warmte kunnen verhandelen. Over deze aanpak is bijzonder goed nagedacht.”
Personeel en bereikbaarheid
Een van de uitdagingen op het project is het aantrekken van gekwalificeerd personeel. Albert zou graag alles met eigen personeel op willen pakken, maar dat is helaas niet mogelijk. “Ook de toegankelijkheid op de privéterreinen van de afnemers is een uitdaging. Om de tuinders tegemoet te komen door zo min mogelijk toegangswegen af te sluiten moeten wij soms in erg krappe ruimtes werken. Uiteindelijk moeten de bedrijven bereikbaar zijn voor personeel en bewoners.”
Innovatief bouwteam
De sleutel tot succes ligt in duidelijke afspraken maken en een goede samenwerking tussen alle betrokken partijen. Ook hier werken ze in een innovatief bouwteam, bestaande uit Rotterdam Engineering, A.Hak, Welvreugd, Warmtenetwerk Westland. “Met elkaar stroomlijnen we het proces, waardoor ontwerp- en uitvoeringstijden tot wel 16 weken worden verkort en zo ook kosten bespaart.”
Bron: A. Hak