Helemaal officieel is het nog niet, maar ook in politiek Den Haag gaat men er na berichtgeving in diverse media inmiddels vanuit dat de Europese Commissie de gewasbeschermingswet (SUR) intrekt. Minister Adema van LNV noemt het in een brief aan de Tweede Kamer een 'teleurstellend resultaat'. Hij zegt dat het kabinet voorstander was voor invoering van de wet die moest bijdragen aan verduurzaming van het gewasbeschermingsgebruik, en daardoor verbetering van waterkwaliteit.
Adema: "Het intrekken van het SUR-voorstel betekent voor Nederland en andere lidstaten dat een belangrijke juridische prikkel wegvalt voor het op Europees niveau reduceren van het gebruik van chemisch-synthetische gewasbeschermingsmiddelen. Daarnaast zal een gelijk speelveld voor de bedrijven tussen de lidstaten niet verder worden bevorderd."
In een reactie op de eerste berichtgeving stellen land- en tuinbouworganisaties in Nederland dat ze in het SUR 'een stimulans misten om de beschikbaarheid van laagrisico-, biologische alternatieven, precisietechnieken of nieuwe veredelingstechnieken te vergroten.' Adema zegt daarop ingezet te hebben en ook na intrekking daarvoor te blijven pleiten.
Zonder SUR, een Engelse afkorting voor Duurzaam Gebruik Gewasbeschermingsmiddelen, zegt Adema voor Nederland te blijven werken aan de transitie op basis van bestaande wetgeving en doelstellingen, waaronder de Toekomstvisie gewasbescherming 2030. Om de waterdoelstelling te halen vindt Adema het noodzakelijk dat er aanvullende maatregelen komen.