De toevoeging van verrood licht in het spectrum leidt niet overtuigend tot vermindering van bladkwaliteitsproblemen bij Alstroemenia in de winter. Een lange fotoperiode zorgt wel voor meer problemen. Een kas met een lage etmaaltemperatuur hoge luchtvochtigheid en hoge CO2-concentratie in de nacht verergeren de bladkwaliteitsproblemen. Dat blijkt uit een onderzoek van Plant Lighting waarin in Bunnik in twee klimaatcellen een proef is opgezet waarin 31 weken lang winterse condities zijn gesimuleerd.
Bladkwaliteit
Aan bloemtakken van Alstroemenia uit alle lichthandelingen trad bladschade op, wat erger leek te worden onder een fotoperiode van 18 uur. Verrood licht heeft geen effect op de mate van bladschade. In de proef kwamen geen problemen met de fotosynthese naar voren. De huidmontjesgeleiding van het ras Rome was aan de lage kant en deze kon beperkend zijn voor de netto CO2-opname. Onder de strenge wintersimulatie werden de problemen met bladkwaliteit sterk vergroot, waarbij er een sterke toename in bladchlorose werd geobserveerd in Rome.
Spikkels
Er ontstonden spikkels in bladeren van Dancing Queen, en deze werden versterkt in het ras Rome. Dat de bladkwaliteit sterk afnam in de strengere wintersimulatie doet het vermoeden ontstaan dat klimaatomstandigheden een grotere rol spelen bij het ontstaan van de bladschade dan de getoetste verschillen in belichting.
Voor beide alstroemeriarassen werd een opvallend hogere productie van bloemtakken
gemeten onder een fotoperiode van 18 uur in combinatie met het spectrum met 10% toegevoegd verrood. Deze conclusie is gebaseerd op een proefbehandeling van 4.8 m2 netto per ras.
Bron: Stichting Kennis in je Kas