Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kamerplantenkweker gebruikt natuurlijke bestrijders tegen pepertrips

Sinds begin dit jaar is MDK begonnen met een groene strategie tegen onder andere pepertrips (Thrips parvispinus). De reden hiervoor is dat ze graag minder afhankelijk willen zijn van chemische oplossingen en de teelt duurzamer willen maken.

Philip van Steekelenburg is bedrijfsleider bij MDK en samen met Melanie Block verantwoordelijk voor de gewasbescherming. ‘’Mede omdat bij ons de vraag vanuit de handel kwam naar planten met zo min mogelijk chemische inzet, hebben we het weer opgepakt. We waren vooral bang hoe dat zou gaan bij onze philodendron Xanadu en Xantal, want dat zijn echte tripsmagneten. Met die ervaring zijn we vroeg in het voorjaar begonnen met inzetten van natuurlijke bestrijders. En serieus gaan scouten, wat bij onze rolcontainerteelt niet eens meevalt. Melanie, m’n lenige collega die bij ons scout, heeft dit met toewijding opgepakt en gaat wekelijks het hele bedrijf door’’ aldus Philip.Strategie
De strategie die dit jaar is aangehouden is het wekelijks inzetten van natuurlijke vijanden en het spuiten van groene gewasbeschermingsmiddelen. De roofmijten die ingezet worden zijn Swirski-Mite (Amblyseius swirskii) in combinatie met de voermijten Nutemia. Het bijvoeren helpt de roofmijten een sterk leger op te bouwen tegen trips. Naast roofmijten tegen trips worden er ook roofmijten ingezet tegen fruitspint. Hiervoor wordt Spical (Neoseiulus californicus) ingezet. ‘’Dit jaar hebben we gebruik gemaakt van de Airobug, de verblazer die aan de monorail de kas doorgaat en kapbreed doseert. Dat heeft de inzet voor ons veel makkelijker gemaakt. Kleinere partijen doen we nog met de handverblazer Mini-Airbug. Samen met het frequent spuiten van biologische middelen, zoals Mycotal en NeemAzal T/S zal dit geholpen hebben met het resultaat dit jaar, wat mij positief verrast heeft gezien onze eerdere ervaring. We gaan met deze strategie van wekelijks inzetten door in de winter en hopen daar straks in het voorjaar nog voordeel van te hebben’’ aldus Philip.

Groen ‘kalenderspuiten’
Om de roofmijten te ondersteunen en de strategie zo sterk mogelijk te maken spuiten ze bij MDK op regelmatige basis met Mycotal en azadirachtine. Mycotal is een breedwerkend insectpathogene schimmel (Lecanicillium muscarium stam Ve6) tegen o.a. trips en bladluis en vormt de ruggengraat van de plaagbeheersing bij MDK. Om de plaagbeheersing nog groener te maken in 2024 kunnen ze bij MDK overwegen om met Entonem en Capsanem te gaan spuiten tegen trips en rups.

Ficusbladgaltrips
Naast pepertrips kan de Ficusbladgaltrips (Gynaikothrips uzeli) ook voor problemen zorgen in het gewas. Deze trips is vergeleken met andere tripssoorten vrij groot en heeft rode ogen. Nadat een volwassentrips een eitje in het blad legt ontstaat er een bladgal. Het blad krult dan op waardoor de larven beschermd zitten. Met chemische correcties is het lastig om bij het plaaginsect te komen. Daarom loopt Melanie wekelijks door het gewas om de aangetaste bladeren te plukken en af te voeren. Dit kan een tijdrovende klus zijn, dus ze krijgt daarom ook ondersteuning van haar collega’s.

MDK Flowers & Greens is gespecialiseerd in het kweken van grote en kleine kamerplanten zoals de ficus, strelitzia, musa, philodendron en monstera. Daarnaast hebben ze ook luxe bloem- en snijgroen in het assortiment. Vanaf hun kwekerij in Ghana krijgen zij een groot deel van de planten en het groen aangeleverd.

Voor meer informatie:
Koppert
Veilingweg 14
2651 BE Berkel en Rodenrijs
Tel: +31 (0) 10 514 04 44
info@koppert.nl
https://www.koppert.nl

MDK
Zwethlaan 18
2675 LB Honselersdijk
Tel: +31 (0)174-630615
info@mdk.nl
www.mdk.nl

Publicatiedatum: