Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Jasper Schermer van Vertify:

“Jaarrond telen op water lijkt aardig te lukken”

In het project "Toekomstbestendig snijbloemen telen op water" wordt sinds maart 2023 toegewerkt naar een robuuste, drijvende teeltsysteem voor chrysant, matricaria en lisianthus. Met chrysant zijn nu drie teeltrondes volbracht en de resultaten zijn veelbelovend, vindt onderzoeker Jasper Schermer van Vertify in Zwaagdijk.

Het project ‘Toekomstbestendig snijbloemen telen op water’ loopt door tot eind 2025 en borduurt voort op verkennend onderzoek in voorgaande jaren. Daarin werd vastgesteld dat het telen op water voor een aantal gewassen voldoende perspectief op verduurzaming biedt (in combinatie met goede teeltresultaten) om het onderzoek voort te zetten en op te schalen naar kansrijke, totale teeltconcepten voor de praktijk.

De uitdaging voor de chrysantensector om tot een toekomstbestendig teeltsysteem te komen, dat voldoet aan de duurzaamheidseisen voor de toekomst, is groot. De hamvraag is dan ook; kan er jaarrond probleemloos, chrysanten met een goede kwaliteit op water geteeld worden? Op dit moment wordt door middel van onderzoek hard gewerkt om hier een ‘ja’ op te krijgen, om de eventuele overstap op een goed functionerend systeem te kunnen rechtvaardigen.

Jasper: “Om dit duidelijk te krijgen, hebben we – mede op verzoek van de landelijke commissie – gekozen voor eenvoudige proefopzetten met een beperkt aantal variabelen. Van de drie teelten die er tot nu toe gedraaid zijn, liep er één wat minder en lieten de andere twee goede resultaten zien in uniformiteit, opbrengst en kwaliteit. Zeker wanneer je bedenkt dat de voorzieningen op de meeste bedrijven perfect zijn afgestemd op de behoeften van het gewas en dat we hier wat vaker een compromis moeten sluiten. Mijn verwachting is dat we de winter ook goed door zullen komen. In het voorjaar zullen we de resultaten uitgebreid evalueren en zal er ongetwijfeld gesproken worden over het vervolg.”

Lees hier het hele verhaal bij Kas als Energiebron

Publicatiedatum: