Als vijftienjarige dacht Sophie van de Pas dat ze het agrarische bedrijf van haar ouders in Brabant zou overnemen, maar ze besloot toch iets anders te gaan doen. Ze studeerde aan de Radboud Universiteit en Berkeley University, specialiseerde zich in sales, marketing en communicatie en kwam na ruim twintig jaar werken voor grote agrifood multinationals op Brightlands Campus Greenport Venlo terecht. Daar is ze sinds augustus 2023 aan het werk als Teammanager Acquisitie & Ontwikkeling. Brightlands Campus Greenport Venlo hield een interview met haar.


Sophie van de Pas

Hoe ben je bij Brightlands terecht gekomen?
"Ik heb de afgelopen jaren met veel plezier bij grote commerciële bedrijven in de agrifood gewerkt. Ik was in verschillende managementfuncties verantwoordelijk voor de markering & sales en reisde de hele wereld over. Maar daar kwam door corona abrupt een einde aan. Toen moest ik, net als de rest van Nederland, ineens vanuit huis werken. Maar daar werd ik niet blij van. Ik krijg energie van mensen om me heen en die waren er niet, want iedereen zat thuis. Dus ik besloot te stoppen, nam een sabbatical en bij terugkomst dacht ik: wat nu? Ik raakte in gesprek met Fontys Eindhoven en voordat ik het wist, gaf ik colleges marketing & sales aan studenten. Dat heb ik bijna twee jaar gedaan en toen kwam Brightlands op mijn pad. In die functie komt eigenlijk alles samen: mijn kennis van het agrifood bedrijfsleven en het onderwijs."

Maar je wilde eigenlijk het boerenbedrijf van je ouders overnemen?
"Mijn ouders hadden inderdaad een varkensfokkerij in Brabant. Mijn vader had genetica gestudeerd in Wageningen, was bestuurlijk enorm actief en dat wilde ik ook. Maar zo rond mijn vijftiende besloot ik het toch anders te doen. Ik vond de agrosector super interessant, maar wilde niet zelf in de primaire sector werken. Ik ben Economische- en Sociale Geschiedenis aan de Radboud Universiteit in Nijmegen gaan studeren, met daarnaast een specialisatie in beleid en bestuur. Daarna ben ik naar Berkeley University in Californië gegaan en heb me verder gespecialiseerd in marketing, pricing en communicatie. Daarna ben ik aan het werk gegaan, in agrifood! Die sector liet me toch niet los."

Nu dus Acquisitie & Ontwikkeling bij Brightlands in Venlo: wat houdt dit in?
"Binnen dit team houden we ons bezig met sales & accountmanagement, marketing & communicatie, het startup ecosysteem en community building. Het is een nieuw team waarin we een aantal bestaande disciplines hebben samengevoegd. Dit was eigenlijk heel logisch, omdat je elkaar zo veel meer kunt vinden én versterken. Juist door al die verschillende kwaliteiten en vaardigheden in een team, ontstaan er sneller nieuwe ideeën. We hebben elkaar echt allemaal hard nodig om de campus verder te laten groeien."

Wat maakt jouw werk zo leuk?
"We zijn hier met elkaar aan het bouwen aan de campus. Er is hier zoveel te doen en er is veel ruimte voor eigen creativiteit: daar gaan mijn handen van jeuken. Ik krijg ook energie van de mensen om mij heen en ik ben ervan overtuigd dat je het beste kunt presteren als je lekker in je vel zit. Als je van elkaar weet wie ben je, wat kun je wel en niet en waar je elkaar kunt vinden, maak je met elkaar het team sterker. Het draait hier in Venlo om de kruisbestuiving tussen onderwijs, bedrijfsleven en overheid en deze verschillende disciplines zijn, net als in het team, ook nodig om tot mooie innovaties te komen. Brightlands is ook nog eens een enorm gave plek om te werken, midden in het groen met de bossen om de hoek."

Waar ben je nu mee bezig?
"Mijn prioriteit is nu om nieuwe partijen aan te trekken om de campus - letterlijk en figuurlijk – verder te laten groeien. We hebben een aantal prachtige campusgebouwen waar nog ruimte is voor nieuwe bewoners. Dus ik leg nu veel contacten en praat veel met bedrijven en organisaties waarvoor de campus een goede landingsplek kan zijn. Dit is best een spannende opgave, want we zoeken vooral naar partijen die goed aansluiten bij de campusthema’s gezonde en duurzame voeding, future farming en de biocirculaire economie, zodat ze echt een aanvulling zijn op het ecosysteem."

Hoe wil je de nieuwe én huidige bewoners aan de campus binden?
"In onze plannen voor 2024 staat letterlijk ‘de voordeur open, de achterdeur dicht’. Dit betekent dat de campus open staat voor alle partijen die passen bij onze thema’s en die een toegevoegde waarde kunnen leveren aan het ecosysteem. Maar tegelijkertijd willen we ook heel graag dat onze bewoners niet via de achterdeur weer weggaan. Dus aan ons de taak om ervoor te zorgen dat de faciliteiten op orde zijn en de bedrijven en organisaties in het ecosysteem hier goed kunnen gedijen. Het gaat hierbij niet alleen om faciliteiten en gebouwen, maar ook om het organiseren van bijeenkomsten en het faciliteren van ontmoetingen. Kortom, zorgen voor lekker veel reuring op de campus!"

Heb je nog voorbeelden in je leven?
"Nelson Mandela, Martin Luther King en Mahatma Ghandi. Niet om wat ze bereikt hebben, maar waar ze voor staan. Ze streden voor hun idealen en ondanks druk en dwang om hiervan af te wijken, hielden ze hun doel voor ogen en cijferden ze zichzelf hiervoor weg. In het Sanskriet hebben ze hier een mooi woord voor: Satyagraha. Dit betekent letterlijk ‘het zoeken en vasthouden van de waarheid'. Ik steun dit gedachtegoed: verloochen nooit je idealen, geloof in je eigen kracht en ‘kunnen’ en houdt altijd je doel voor ogen!"

Bron: BrightlandsCampus Greenport Venlo