Kijkje in de teelt van de Hippeastrum bij Maatschap Kersten Hegeman

Maatschap Kersten Hegeman uit Gendt, Gelderland, kweekt Hippeastrum (Ridderster) in voornamelijk twee variëteiten, Ambiance en Red Lion. Het bedrijf is gegroeid naar 3,2 ha en er zijn vier vaste medewerkers. Nagenoeg alles is handwerk, daarom worden zij in het oogstseizoen ondersteund door losse arbeidskrachten. Per variëteit is de kas verdeeld in vier afdelingen om de oogst en de arbeid te spreiden van oktober tot aan de kerst. Na het oogsten worden de stelen een aantal uren gekoeld, zodat ze koud de verpakking in gaan. Vervolgens worden de bloemen gesorteerd en verpakt.Om de 2 à 3 jaar wordt van een kleine hectare het gewas opgerooid en de kassen leeggemaakt. De grond wordt gestoomd. De bollen worden schoongemaakt, gesorteerd en ‘gekookt’ bij ca 45/47 graden. Het koken voorkomt dat er evt. ziektes terug in de schone grond komen. Vervolgens worden de bollen op maat uitgeplant om een zo uniform mogelijk gewas te krijgen bij de oogst. Half maart moeten alle bollen zijn terug geplant en kan het groeiseizoen beginnen. Het gewas kan daarbij ca 125 cm hoog worden, en wordt gesteund door gaas zodat de bladeren rechtop blijven voor een optimale groei.Vanaf begin september wordt het blad gekneusd (al het blad verwijderd), zodat de bloem zich vrij kan ontwikkelen. Na nog een keer wat bladplukken komen de stelen in beeld en kan er na een aantal weken gesneden worden.

Naast de snijbloemen worden er ook bollen gewaxt in zes kleuren (rood, wit, kerstrood, goud, zilver, brons en naturel). Voor het waxen worden drie maten bollen gebruikt, die zeker zijn van bloei. De bollen worden voorzien van een beschermlaag en twee lagen gekleurde wax. Een erg arbeidsintensief proces, alles gebeurt handmatig.

bron: Plantion


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.