Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Bouw nieuwe CO2-bron voor glastuinbouw kan starten

Stercore mag definitief beginnen met de bouw van hun Bio-Based Carbon fabriek. Al sinds 2020 vecht het bedrijf voor de bouw van hun fabriek, maar Milieudefensie hield dit tegen vanwege vermoedelijke stikstofuitstoot. Die discussie draait, zoals vaak het geval dezer dagen, om stikstofemissie.

Nu heeft de Raad van State dan toch eindelijk het hoger beroep van Milieudefensie tegen de bouw volledig ongegrond verklaard. Het bedrijf kan zich nu gaan opmaken om de bouw van haar eerste groene gas en Bio-Based Carbon fabriek in Emmen te realiseren.


Foto-impressie mestvergasser: Stercore

De installatie gaat jaarlijks ca. 23 miljoen M3 groen gas (739 TJ energie) produceren, hetgeen overeenkomt met het gasverbruik van ca. 21.000 huishoudens. De Stercore groen gas en Bio-Based Carbon fabriek wordt zonder SDE-subsidie geëxploiteerd.

Bio-Based Carbon wordt geproduceerd van de grondstoffen uit dierlijke mest en digestaat. Bio-Based Carbon uit co-vergisting is een organische meststof en bodemverbeteraar en reduceert het gebruik van kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Bio-Based Carbon komt tevens in aanmerking voor de “einde-afval status”; het enige product afkomstig van dierlijke mest in Nederland. Verder draagt de Bio-Based Carbon bij aan de CO2-opslag in de bodem en het 'Carbon Farming'-principe.

Stercore heeft een zeer gedetailleerde Levenscyclusanalyse (LCA) laten opmaken om haar eigen klimaatimpact aan te tonen. De
belangrijkste uitkomst uit de LCA is dat een Stercore-fabriek een jaarlijks vermeden CO2-eq. van 225.000– 345.000 ton CO2 kent. Verder komen er tijdens het proces geen afvalstromen vrij. Hiermee draagt Stercore bij aan tot wel 10% reductie van de totale CO2-emissie 2019 van de Provincie Drenthe.

De direct uit het proces vrijkomende 30.000 ton CO2 wordt afgevangen en opgewaardeerd tot levensmiddelenkwaliteit; hierdoor is het geschikt voor toepassing in o.a. de glastuinbouw, het koelen van producten en voor toekomstige toepassingen waarvoor nu CO2 vanuit aardgas wordt gebruikt. Ook de vrijkomende warmte (ca. 5 MW per uur/70°C) kan extern worden ingezet voor bijvoorbeeld stadsverwarming, lage temperatuurdroging van producten en het opwarmen van water voor reinigingswerkzaamheden.

Hier is een artist impression te zien van hoe de fabriek eruit komt te zien.

Voor meer informatie:
Stercore
[email protected]
www.stercore.nl

Publicatiedatum: