Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Maarten Bloemen, Bloemen Young Plants

“We hebben het bedrijf in een paar jaar tijd verdriedubbeld”

Tholen - Het bedrijf van Maarten Bloemen is in een paar jaar tijd dusdanig uitgebreid dat je beter van een metamorfose kunt spreken. De producent van een breed assortiment jonge planten, waarvan de meesten gepatenteerde variëteiten, verdriedubbelde in oppervlak, bouwde een nieuw bedrijfspand en heeft, met het formele aantreden van zoon Merijn als medefirmant, als finishing touch sinds kort een nieuwe naam op de gevel: Bloemen Young Plants.

Maarten, Jacqueline en Merijn

Sinds 1987 runt Maarten samen met zijn vrouw Jacqueline een plantenkwekerij in Venhorst. Traditiegetrouw wordt een pakket zuurminnende heesters gekweekt en het bedrijf is daarmee sinds jaar en dag een vaste waarde in de markt.

Van grootschalige uitbreidingen was echter lange tijd geen sprake, maar begin jaren ’10 begon het te kriebelen. Die kriebels bleken van korte duur, want voor zover er plannen waren konden die vanwege de economische crisis en een tegenvallende verkoop direct weer de koelkast in. Een paar jaar later, in ’14-’15, werden ze weer opgepakt, maar toen lagen provincie en gemeente dwars. De bestemming van het stuk grond dat zij van de buurman gekocht hadden moest worden gewijzigd van ‘landbouw’ naar ‘tuinbouw’ en, hoewel de eerste toezeggingen snel gedaan waren, werd de zaak vervolgens jaren getraineerd. “We hadden achteraf nog geluk met die toezegging, want dat was in 2019 het beslissende argument van de Hoge Raad om ons uiteindelijk toch gelijk te geven.”


Blik in de nieuwe opslag- en verwerkingsruimte

Het moest vervolgens nog weer even duren totdat daadwerkelijk gebouwd kon gaan worden. In ’21 en ’22 ging men van 1,5 ha naar 5 ha productie. Daarvan is 2 ha glas (waarvan 1 ha nieuwbouw) en 2.5 ha lavaveld, de ander halve hectare biedt ruimte aan een nieuwe opslag- en verwerkingsruimte, laaddoks en een bassin waarin niet minder dan 1 miljoen liter water kan worden opgeslagen. De productie is gegroeid van 900.000 naar ruim 2 miljoen planten en ook is het assortiment flink verbreed (met alle mogelijke heesters en zelfs voor een grote klant verschillende soorten zachtfruit).


Blik op de buitenvelden

Voor de komende tijd ligt de focus op consolideren. Na al het uitbreidingsgeweld, dat al met al toch wat duiten gekost heeft en er dankzij alle vertraging niet goedkoper op geworden is (lees: prijzen van grondstoffen waren een paar jaar eerder heel wat goedkoper), kan men stellen dat de boel er goed opstaat. “We hebben er nu een seizoen opzitten en dat is goed verlopen. Het klopt allemaal, we hebben twee huurlocaties afgestoten wat de logistiek zeer ten goede is gekomen en ook qua productie, verwerking en afzet liep het als een geoliede machine.”


De nieuwe kas wordt in principe niet verwarmd, maar moet wel vorstvrij zijn. De zijwanden zijn voorzien van stegdoppelplaten en het dek bestaat uit extra dik polycarbonaat, 'voordat hier de vorst inkomt moet het echt een hele zware winter zijn'

Vooralsnog rooit men het met dezelfde bezetting als voorheen, d.w.z. Maarten en Jacqueline en twaalf medewerkers. En natuurlijk zoon Merijn (29), die inmiddels ruim een decennium in het bedrijf meedraait en sinds kort dus mede-eigenaar is geworden. Sterker nog, het eigenlijke ondernemen ligt nu bij hem, Maarten ontfermt zich in hoofdzaak over de teelt en moeders is van de administratie en personeelszaken.

“Wij zijn bijna zestig, nog te vroeg om te stoppen maar op een mooie leeftijd om het geleidelijk aan aan de nieuwe generatie over te laten. We hebben nu een mooi, toekomstbestendig bedrijf neergezet en bovendien een jaar of 40 ervaring in het rugzakje om de komende jaren door te kunnen bouwen. We hebben nog 2 ha land braak liggen, het is zeker de bedoeling dat de komende jaren te ontwikkelen. We zitten wat dat betreft nog pas op de helft van onze mogelijkheden, want alle faciliteiten zijn al wel op een volledige productie ingesteld.”

Voor meer informatie:
Bloemen Young Plants
[email protected]
www.bloemenyoungplants.nl (gaat volgende maand live, tot die tijd is de oude website www.maartenbloemen.nl nog in de lucht).