Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Van Geel Orchideeën maakt overstap

Met full-LED 60% meer licht en 25% minder elektriciteitsverbruik

Watergekoelde LED-armaturen hebben afgelopen jaar bewezen een grote meerwaarde te kunnen leveren voor zowel de plant als de energiehuishouding in de phalaenopsisteelt. Dat weet ontwikkelaar en fabrikant Oreon, maar ook Van Geel Orchideeën uit het Drentse Erica. De kweker, die ten gevolge van de energiecrisis vorig jaar nog van plan was te stoppen met de phalaenopsis, maakt nu de overstap.

Efficiency slag
Bij de overstap van HPS naar full-LED neemt het lichtniveau met 60% toe en dalen de energiekosten met zo’n 25%. Dit is niet enkel te danken aan de efficiency van de LED-armaturen van Oreon, maar zeker ook aan de mogelijkheid om restwarmte duurzaam te hergebruiken. De kas van Van Geel Orchideeën is opgedeeld in opkweek en afkweek. De restwarmte van de leds wordt gebruikt om de afdeling opkweek te verwarmen naar 30°C. Hierdoor wordt de door de zuinige ledverlichting verbruikte energie volledig benut.


Martijn van Geel en Peter Barentsen van Oreon

Beide afdelingen zullen worden belicht met het Oreon LED-armatuur ‘Monarch High Efficiency’ met een output van ca 4400 μmol/s (max 4800 μmol/s). De keuze van Van Geel voor dit type armatuur is de hoge efficiency (3,6 μmol/J tot 3,9 μmol/J), de mogelijkheid om het spectrum en de lichtintensiteit aan te passen en het feit dat de warmte van de leds duurzaam te hergebruiken is in de kas.

Volledige controle
De LED-armaturen zullen worden aangestuurd door het Oreon LED Control Center, dat wordt aangesloten op de klimaatcomputer van Hoogendoorn. Dit biedt Martijn van Geel de flexibiliteit en controle waar hij naar op zoek was. De volledige kas is op te delen in een oneindig aantal groepen, zodat direct gereageerd kan worden op fluctuerende energieprijzen en de belichting op elke vierkante meter van de kas volledig beheersbaar is. Daarnaast blijft de lichtverdeling bij ieder lichtniveau gelijk.

Samenwerking
De overeenkomst tussen Van Geel Orchideeën en Oreon is tot stand gekomen in samenwerking met Ledgnd, dat orchideeënteler tevens begeleidde in een subsidie-aanvraag. De waterinstallatie wordt geïnstalleerd door Erik Creve van Indagro lighting, voor de elektriciteitsinstallatie wordt gebruikt gemaakt van de aanwezige bekabeling en panelen en wordt daar waar nodig aangepast. Medio oktober zal de nieuwe belichtingsconfiguratie in 2,2-ha kas van Van Geel Orchideeën in gebruik worden genomen.

Voor meer informatie:
Oreon
info@oreon-led.com
www.oreon-led.com

Publicatiedatum: