Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kwekerij Vicini happy met IRISS Hortensia sorteerder van 4More Technology

Snijhortensiakweker boekt winst op alle fronten met nieuwe sorteermachine

Tholen - Op de tuin van Kwekerij Vicini in Nootdorp draait sinds ca. een jaar de IRISS hortensia sorteerder van 4More Technology (4MT). Daarvoor gebeurde het sorteren volledig met de hand. Niet verwonderlijk: dit was de enige manier. Er was namelijk géén machine voor het formaat van de gemiddelde hortensia kweker die dit klusje klaren kon. Totdat de mannen van 4MT er hun tanden in zetten.

Voor de meeste snijbloemenkwekers zijn er al jaren verwerkingslijnen op de markt, die in meer of mindere mate het geheel aan sorteren en ontbladeren en snijden en bossen en hoezen voor hun rekening nemen. Zo niet in de snijhortensia. Toen Johan Zwinkels er in 2004 mee begon was de productgroep naar eigen zeggen niet de meest innovatieve en werd automatisering op dit vlak bovendien nog niet echt serieus genomen.


Johan Zwinkels, Tim van der Elst en Wouter Vreugdenhil

Nu is het nog steeds zo dat je ’s winters geen bloemen hebt, maar verder ziet de markt er nu wel even anders uit. Die is namelijk flink gegroeid, naar verluidt staat er nu zo’n 200 ha, en met rond de 120 aanvoerders op Royal FloraHolland bovendien competitief. Automatisering is gewenst, kwaliteitseisen zijn hoog en niets wordt aan het toeval overgelaten.

Eureka
4MT, die al sterk vertegenwoordigd is in de rozen en met name op het gebied van vision technologie vooroploopt, is in die veranderingen meegegaan en heeft de bal opgepakt. Het gegeven is dat de hortensia, door zijn door het seizoen steeds veranderende bloemen, zich moeilijk aan een beugeltje laat hangen. Een steel handmatig voor een camera langs zwaaien kan natuurlijk, maar wil je de machine ook op lengte laten snijden en een automatisch sortering laten aanbrengen, dan is een lopende band gewenst. Neerleggen en horizontaal de machine in, zou je dan denken, maar dan vervormt de bol en is de diameter ervan weer niet te meten. Dé oplossing: onder een hoek de machine in en dan, wanneer de band ophoudt en de bol een fractie van een seconde in het luchtledige hangt, een foto maken. Vervolgens valt de steel op een horizontale band die daar net onder loopt, wordt de steel op lengte gesneden en in de juiste sorteeruitgang afgeleverd.

Even wennen
En dat werkt. En dat was ook wat Johan, toen hij een prototype op het bedrijf in Moerkapelle kwam bekijken, imponeerde. ‘Dat moeten we hebben’, zo wist hij gelijk, en zo gezegd zo gedaan. Midden in het seizoen – ‘niet echt lekker want we hadden serieus bloemen’ – werd de boel geïnstalleerd en na een chaotische dag – ‘als je je leven lang linksom loopt en dan ineens rechtsom moet…’ - hervond de kweker zijn draai.

Maar dan heb je ook wat
De voordelen zijn evident: arbeidsbesparing, uniformiteit en rust in het proces. Johan: “Iedereen kan sorteren, maar niemand kan een dag lang scherp zijn, dat gaat gewoon niet.” Daarnaast is hij vooral te spreken over de structuur in het proces; er is een heldere taakverdeling en er wordt veel minder door elkaar gelopen. En tot slot ‘kun je er makkelijk bij weglopen’, iets dat de mannen van 4MT ook van collega-kwekers veel terug hoorden. “Vaak doen de kwekers het bossen zelf, omdat ze willen weten wat eruit gaat en zo gevoelsmatig controle houden op de kwaliteit. Nu heb je die zorg niet meer en heb je dus je handen vrij om wat anders te kunnen doen.”

Klaar voor de toekomst
Na Peeters Hortensia was Vicini de tweede tuinder met een IRISS Hortensiasorteerder en sinds de lancering vorig jaar heeft de machinebouwer, die overigens ook voor andere gewassen hun vision-technologie en logistieke automatiseringsoplossing aanbiedt, er een klein dozijn van verkocht. Voor een tuin met de omvang van Vicini – 2 ha, in het hoogseizoen worden tot 6 of 7 duizend stelen per dag geoogst – heeft de machine meer dan voldoende capaciteit. ‘Nu kunnen we makkelijk 10 ha draaien’, zo zou Jack, zoon van Johan en sinds het bezoek aan de notaris van afgelopen week formeel eigenaar, enthousiast gezegd hebben. Dat is dan misschien weer iets te ambitieus, maar met de 3,5 hectare tellende nieuwe tuin in De Lier, waarheen vader en zoon met een paar maand zullen verhuizen, moet hij prima uit de voeten kunnen.

Voor meer informatie:
Kwekerij Vicini BV
Langelandseweg 10
2631PS Nootdorp
T: +31 625218110
[email protected]
www.kwekerijvicini.nl


4More Technology
Nijverheidstraat 10
2751 GR Moerkapelle
T: +31 (0)79 593 2121
Wouter Vreugdenhil - [email protected]
Tim van der Elst - [email protected]
www.4mt.nl