Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Prijszetting snijbloemen vanaf mei tot op heden matig"

Hoe is het de tuinbouwsector vergaan in de eerste jaarhelft van 2023? René Boots van ABAB doet een rondje langs de 'velden'. Daarbij stuit hij vanzelfsprekend op de energiecrisis en inflatie, al ziet hij ook lichtpuntjes. "De hoge energieprijzen zetten een flinke daling in en dat gold ook voor onder andere prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen. Daarnaast was het algemene prijsbeeld niet verkeerd."

Sierteelt (onder glas)
Diverse snijbloemenondernemers zochten vanwege de hoge energieprijzen vorig jaar naar een alternatieve strategie. Een veelgebruikte optie was het (gedeeltelijk) stilleggen van het bedrijf. Dit resulteerde in goede prijzen van de bloemen in het voorjaar en met name rondom de diverse (Europese) feestdagen. Vanaf mei was er weer voldoende aanbod en de prijszetting was tot op heden matig. De zomerperiode is historisch gezien altijd al een rustige periode.

Voor zowel de groene als bloeiende kamerplanten komt er na enkele jaren een einde aan de stijgende prijzen. De prijzen zijn gestabiliseerd (zowel daghandel als klok). De afzet van groene planten blijft Europees redelijk goed doorlopen, waarbij die van bloeiende planten is gestabiliseerd.

Werd de teelt van de phaleonopsis vorig jaar grotendeels stilgelegd door de hoge energieprijzen, inmiddels is de rust langzaam wedergekeerd. Het aantal hectare is fors verminderd, waardoor vraag en aanbod redelijk in verhouding zijn.

Door het koude en donkere voorjaar kwam de teelt van perk- en voorjaarsgoed pas laat op gang. Aan de andere kant liep de handel ook nog niet optimaal, waardoor er in aanvang een mooie balans was met lage afzet tegen nette prijzen. De afgelopen weken was de afzet door het mooie weer uitstekend.

Boomkwekerij
Bij de boomkwekerijen zijn duidelijke verschillen aan het ontstaan tussen de diverse productgroepen. De visueel aantrekkelijke handel (handel via tuincentra, die het ook lastig hadden in deze periode) is door het gematigde voorjaarsweer tegengevallen. De afzet van boomkwekerijproducten met kluit bleef achter.

Zowel de laanbomen als het bos- en haagplantsoen worden gekenmerkt door een goed voorjaar. Zaken als het voorhanden hebben van water, voldoende gekwalificeerd personeel en de inzet van een actieve verkoop gaan de komende periode sterker het verschil maken tussen de diverse bedrijven.

Glasgroenten
Vanwege de ontwikkelingen op de energiemarkt nam het areaal belichte tomaat ook in 2023 af. Hierdoor ontstond een lager aanbod, waardoor de prijzen in vergelijking met vorig jaar tot begin mei prima waren. In mei zette de ‘gebruikelijke’ prijsdaling in tot vergelijkbare niveaus in de afgelopen jaren.

Ook de komkommers kenden een goede start van het nieuwe seizoen, met zelfs prijzen die beter waren dan de jaren daarvoor. Hier was sprake van een nog grotere daling van het belichte areaal dan bij de tomaten. Vanaf eind maart/begin april kwam hierin echter een kentering. Er kwam een groter areaal in productie, doordat telers die voorheen belicht teelden, nu ook later in productie kwamen. Daarnaast was er uitbreiding in het areaal, omdat sommige tomatentelers vanwege virusdruk (eenmalig) switchten naar de komkommerteelt. Dit, gecombineerd met snel verbeterende weersomstandigheden, zorgde voor een (te) grote productie.

Vanaf eind juni is duidelijk sprake van prijsherstel. De eerste jaarhelft is daarmee een van de slechtste sinds jaren voor de komkommertelers. Het zou fijn zijn als het huidige hogere prijspeil vastgehouden kan worden in de belangrijke productiemaanden juli, augustus en september.

In tegenstelling tot vorig jaar was bij de paprika’s sprake van prima prijsvorming bij een gemiddeld achterblijvende productie. Deze stokte eind juni, waardoor de prijzen ver terugvielen. De eerste jaarhelft was echter gemiddeld genomen prima.

Ook de aubergines hebben een prima eerste jaarhelft achter de rug. Medio april vlakte de prijsvorming af, om in mei weer relatief snel te herstellen. In juni vlakte dit weer af, vergelijkbaar met andere kasgroenten, maar toch is de prijsvorming beter dan in dezelfde periode in de afgelopen twee jaar.

Bij de glasaardbeien tot slot, was er dan wel sprake van een redelijk tot goede prijsvorming, maar bij de reguliere doorteelt heeft lang niet iedereen de gebruikelijke productie gehaald.

René bespreekt ook de sectoren vollegrondsgroenten, champignons/paddenstoelen en fruit. Lees hier meer.

Voor meer informatie:
René Boots
ABAB Accountants en Adviseurs
[email protected]
www.abab.nl

Publicatiedatum: