Harrold van den Burg bijzonder hoogleraar fytopathologie aan UvA

Harrold van den Burg, Vice President Innovation for Crops bij het plantenonderzoeksbedrijf KeyGene, is benoemd tot bijzonder hoogleraar Fytopathologie, in het bijzonder plantenvirologie, aan het Swammerdam Institute for Life Sciences van de Universiteit van Amsterdam (UvA). Deze leerstoel is ingesteld door Stichting Foodvalley, met steun van Keygene N.V., laat het plantenonderzoeksbedrijf weten.


Harroland van den Burg, Vice President Innovation for Crops bij het plantenonderzoeksbedrijf KeyGene

Marjolein Brasz, CEO van Foodvalley: “Van den Burg zal in deze functie een brug slaan tussen academisch onderzoek & training en de actuele wensen en vragen vanuit de praktijk van de agrifood business rondom de duurzame productie van voedsel. Het is onze missie om daar een bijdrage aan te leveren.”

De leerstoel van Van den Burg richt zich op het begrijpen en toepassen van fundamentele processen in plant-pathogeen interacties, om aanknopingspunten te vinden voor de verbetering van de voedselzekerheid. De nadruk zal daarom liggen op onderzoek, opleiding en projectverwerving in toegepaste plantenpathologie en het aanpakken van het effect van plantenvirussen en -bacteriën op de opbrengst van gewassen.

Van den Burg: “Wereldwijd wordt de landbouw voortdurend geconfronteerd met nieuwe ziekten en plagen. Nieuwe en grensverleggende kennis kan vaak als uitgangspunt dienen voor concrete innovaties van bedrijven die kunnen helpen bij het ontwikkelen en houden van gezonde gewassen. Tegelijkertijd kunnen relevante vragen en behoeften van bedrijven in de landbouw dienen als inspiratie voor het ontwikkelen van nieuwe kennis en het opleiden van jonge wetenschappers. Het is mijn ambitie om aan beide sporen een bijdrage te leveren”.

Van den Burg vat de combinatie van deze sporen samen als ‘gewas-model-gewas’. “Vragen ontstaan vaak in de teelt van gewassen. Het daaruit volgende fundamenteel wetenschappelijk onderzoek wordt vaak gedaan met modelplanten zoals de zandraket. De daarbij ontwikkelde kennis draagt weer bij aan verbeterde gewassen.”

Roeland van Ham, CEO van KeyGene: “We zijn er trots op dat we kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van academisch onderzoek en onderwijs. En natuurlijk is het geweldig om met jonge talenten om te gaan, bij te dragen aan hun ontwikkeling en hen bij KeyGene kansen te bieden voor stages of functies in ons onderzoek. Dit is vooral aantrekkelijk voor de UvA studenten omdat KeyGene een onderzoeksorganisatie is waar de nieuwste fundamentele kennis wordt gecombineerd met vragen en behoeften van plantenveredelaars, om zo relevante technologische innovatie te ontwikkelen voor de verbetering van gewassen, over de hele wereld.”

Voor meer informatie:
KeyGene
Agro Business Park 90
6708 PW, Wageningen
T: +31 (0)317 466 866
info@keygene.com
www.keygene.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.