Britse wetgeving veen: nog onduidelijk voor import

Eind maart kondigde het Britse ministerie Defra wetgeving aan om het gebruik van veen verder terug te dringen. In hoeverre dit ook geldt voor import in het VK, is nog onduidelijk.

Defra (Departement for Environment Food Rural Affairs) bracht eind maart dit naar buiten:

  • Vanaf 2024 is er een verbod op verkoop van veen en turfhoudende producten in de Britse retail (zoals tuincentra en bouwmarkten);
  • Vanaf 2026 zal het gebruik van veen in de tuinbouw (dus ook de boomkwekerij en sierteelt) sterk worden afgebouwd. Het idee erachter is dat de sector verdere ervaringen kan opdoen met veenvrije potgrondmengsels. En dat planten die reeds zijn gekweekt in potgrond met veen, alsnog in de handel gebracht kunnen worden;
  • In 2030 geldt een volledig verbod op het gebruik van veen. Defra benoemt deze uitzonderingen: productie van jonge planten in pluggen (maximumvolume 150 ml) en de productie van eetbare paddenstoelen (met 2 cm turflaag).

Het is nog onduidelijk in hoeverre deze wetgeving van invloed zal zijn op de export van bomen en planten in potgrond met veen naar het Verenigd Koninkrijk. Vragen waarop tot nu toe nog geen duidelijk antwoord is te geven: geldt er straks een invoerverbod voor producten in potgrond met veen? En geldt dit dan al vanaf 2026? En voor welke Britse gebieden geldt dit dan? Defra heeft vooralsnog alleen een England Peat Action Plan naar buiten gebracht. Niet voor Wales, Schotland of Noord-Ierland.

Tot dusver is er nog geen officiële wetgeving van de Britse overheid, zo laat het Landbouwteam van de Nederlandse ambassade in Londen weten. Er is dus nog redelijk wat onzekerheid over de details. Het Landbouwteam zal de HTA (Horticultural Trades Association) op korte termijn spreken over dit onderwerp.

Lees hier verder op LTO Bomen en Vaste Planten


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.