Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Batterij wint aan belang

De TTF-gasprijs is maandag voor het eerst in bijna twee weken weer tot onder de 30 euro per megawattuur gezakt. Op een vrij zonnige dinsdag opende de daggasprijs vanochtend op 29,35 euro per megawattuur. De zon is niet sterk genoeg om een daling van de EPEX-dagprijs voor elektriciteit te realiseren. Die komt op ruim 96 euro per megawattuur uit, nu de wind flink is afgezwakt.

In een nieuwe weekupdate wijst men bij energiehandelsplatform Powerhouse erop dat een echte daling van de prijzen deze week nog niet te verwachten valt, een verdere stijging echter ook niet per se. Een zijwaartse prijsbeweging ligt voor de hand.


TTF-gasprijs contract 'kwartaal 1 2025' t/m 22 april 2024. Klik hier voor actuele cijfers.

Alle ontwikkelingen op elektriciteitsgebied, en vooral ook de bij vlagen hevig op en neer schieten (onbalans)prijzen maken dat mensen batterijen zijn gaan ontdekken. Er zijn verschillende opties, waaronder de zoutbatterij. De Universiteit van Nederland legt in onderstaande video uit hoe het in zijn werk gaat. Op glastuinbouwbeurs HortiContact was de afgelopen twee jaar ook al een zoutbatterij te vinden.

Het Internationaal Energieagentschap stond recent ook stil bij de behoefte aan flexibiliteit op het elektriciteitsnet, onder meer dankzij inzet van batterijen. Lees hier de analyse van het IEA.