Sierteeltexport en veilingomzetten gedaald, veilingomzet potplanten zet voorzichtig herstel in

De export van bloemen en planten is in het eerste kwartaal van 2023 licht gedaald ten opzichte van vorig jaar. De exportwaarde van bloemen en planten bedroeg in februari 2023 zo’n 694 miljoen euro, een daling van 10% ten opzichte van dezelfde maand in 2022. In maart 2023 bedroeg de exportwaarde 751 miljoen euro (+1%). Dit was voor het eerst dat de exportwaarde weer groeide sinds april 2022.

De veilingomzet van in Nederland geteelde snijbloemen is in het eerste kwartaal van 2023 gedaald (-4%) ten opzichte van een jaar eerder. Met name februari 2023 zag een bijzonder sterke omzetdaling (-15%) voor uit Nederland afkomstige bloemen op Royal FloraHolland. De omzet in de maand maart 2023 steeg (+9%), met name als gevolg van een sterke vraag en een toename van de gemiddelde prijzen van snijbloemen.

De omzet van potplanten van Nederlandse bodem op FloraHolland is in het eerste kwartaal van 2023 ook gedaald (-2%). Tot en met februari 2023 lag de veilingomzet nog 5,5% onder dat van vorig jaar. De omzet van kamerplanten was sinds februari 2022 niet meer gestegen. De omzettoename (+5%) in maart 2023 lijkt daarmee het begin van een herstel in te zetten. De stijging van de omzet in maart werd zowel door een hogere gemiddelde prijs als een toename van het aanbod gedreven.

De omzet van in Nederland geteelde tuinplanten op bloemenveiling Royal FloraHolland is het eerste kwartaal van 2023 gedaald (-8%) ten opzichte van een jaar eerder. De relatief zachte winter resulteerde in een toename van de verkochte aantallen (+2%) en een lichte stijging van de gemiddelde prijzen in februari 2023; hiermee nam de omzet in deze maand dan ook licht toe (+3%). De veilingomzet voor tuinplanten kwam in maart 2023 echter een stuk lager uit (-12%) dan een jaar eerder. De slechte resultaten in maart drukten zwaar op de totale veilingomzet van het eerste kwartaal.

E.e.a. blijkt uit exportcijfers gepubliceerd door Floridata en de VGB. Een uitgebreide bespreking van de cijfers vindt u op Agrimatie


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.