Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Energie-update: Gasprijs minder dan twee keer zo hoog dan 'normaal'

Jarenlang was een TTF-gasprijs van rond de 18 eurocent per kuub normaal. Inmiddels ligt de korte termijnprijs minder dan twee keer zo hoog. De prijs voor een megawattuur zakte woensdag tot 34,9 euro. In deze nieuwe energie-update zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje. 

 

De TTF-gasprijs voor een contract 'winter 2023' ligt donderdagochtend 11 mei op 54,7 euro per megawattuur. Dat is 20 euro hoger dan het contract voor juni 2023. Klik hier voor vergroting en de meest actuele cijfers. Het verschil tussen de korte termijnprijs en de prijzen voor later loopt op. Afgelopen week was het verschil nog zo'n 18 euro. 

Energieleverancier Vattenfall staat in een weekupdate stil bij vulling van de gasvoorraden, dalende gas- en elektraprijzen op zowel de spot- als termijnmarkten én veel opwek van zonne-energie. 

Als gevolg van de toename van de opwek van elektriciteit uit zon, is er in Europa minder vraag naar gas om elektriciteit op te wekken. Dit draagt mede bij aan de dalende gasprijzen op de termijn- en spotmarkten. Het is hierdoor op de korte termijn nog steeds goedkoper om elektriciteit met gas op te wekken dan met kolen."

Kolen blijven langer in de Nederlandse havens wachten, waardoor de prijs daalt. Het is de verwachting dat pas vanaf het vierde kwartaal van dit jaar het -op basis van de huidige prijzen- weer duurder wordt om met gas elektriciteit op te wekken, stellen de specialisten van Vattenfall. Door de dalende gas- en kolenprijzen dalen ook de termijnprijzen van elektriciteit. Bekijk hier de hele update.

Hoewel er soms heel veel zonne-energie opgewekt wordt, is dat de laatste dagen niet het geval. Op Twitter een grapje, want zou een waterrad niet beter werken?

In het Financieele Dagblad (€) een verhaal over langzamer varende LNG-schepen. De krant wijst op cijfers van Rystad Energy, waaruit blijkt dat boten vol LNG een knoop langzamer varen dan vorig jaar. Het is volgens de energieconsultant niet erg om wat langzamer over de oceanen te tuffen, omdat de vraag naar het vloeibare gas op de plaatsen van bestemming nadrukkelijk afneemt. 

Onder de naam AggregateEU hebben 77 Europese bedrijven de handen ineengeslagen om samen gas in te kopen. In totaal moet er 11.625 miljard kubieke meter aan gas ingewonnen worden, waarvoor de bedrijven nu een aanbesteding doen. Daar kunnen gasleveranciers dan op reageren.

Het is de bedoeling dat het gas in de periode juni 2023 tot mei 2024 wordt ingekocht, weet energiedeskundige Ronald de Zoete. Hij zegt bij BNR. "De prijzen liggen nu tussen zo'n 30 en 50 euro per megawattuur, en ik denk dat de partijen in het midden uit willen komen. Maar dat zal de markt moeten bepalen." 

Pointer staat stil bij het vollopen van het elektriciteitsnet en de wachtlijsten voor stroomaansluitingen en netcapaciteit. Dat doet men na cijfers van Netbeheer Nederland. Uitbreiding van het net gaat traag en wie probeert innovatieve oplossingen te zoeken om toch (meer) stroom te kunnen gebruiken, stuit op de grenzen van wet- en regelgeving, constateert men. 

Op Twitter staat Martien Visser, hoogleraar energietransitie bij Hanze Hogeschool en werkzaam bij Gasunie, met een grafiek stil bij zowel de gezamenlijke gasinkoop (die volgens hem weinig zoden aan de dijk zet op het totaal aan gas wat nodig is) en de groei van de LNG-import in Nederland, België en Duitsland.