Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nigel Jenney hekelt "buitenproportionele kosten" van grenscontroles vanaf 30 april

De Britse regering heeft berichten tegengesproken dat de grenscontroles op EU-goederen na de Brexit zouden worden uitgesteld. In een verklaring van het Britse ministerie van Milieu, Voedsel en Plattelandszaken van 19 april werd de begindatum van 30 april opnieuw bevestigd, met de volgende tekst: "Zoals al eerder is aangegeven, beginnen we vanaf 30 april met de controles. Onze handhavingsaanpak zal worden aangepast om handelaren te helpen zich aan de regels te houden."

Ondanks de verzekeringen van de regering heeft Nigel Jenney, Chief Executive van het Fresh Produce Consortium (FPC), gewaarschuwd voor de zware financiële last die deze controles voor de AGF-sector zullen betekenen. "Vanaf het einde van deze maand is deze wetgeving van toepassing op planten en snijbloemen uit Europa," verduidelijkte Jenney.

'Common User Charge' onder vuur
De FPC is vooral bezorgd over de 'common user charge', een heffing per product die kan oplopen tot £145 per zending (maximaal vijf producten). "Vanuit ons oogpunt is dit enorm duur. Het is onbetaalbaar. Het zal de voedselinflatie opdrijven en uiteindelijk is dit een schaamteloze belasting op onze sector door de Britse regering," verklaarde Jenney.

Hij bekritiseerde de regering verder voor het opleggen van een verhoging van 500% ten opzichte van eerdere verwachtingen van de sector. "Als ik als kleinschalig bedrijf 100 zendingen importeer zou ik £14.500 moeten betalen voor elke 100 zendingen die ik importeer naar het VK. Het is gewoon buitensporig."

Beperkte beschikbaarheid van inspecteurs verergert zorgen
Jenney benadrukte ook hoe veel bedrijven door de last-minute bezuinigingen op de beschikbaarheid van inspecteurs op aangewezen controlepunten gedwongen zullen worden om gebruik te maken van duurdere overheidsinspectiefaciliteiten. In combinatie met de Common User Charge kan dit de sector jaarlijks meer dan 200 miljoen pond extra kosten opleveren. "Het moet toch tot jullie doordringen dat jullie huidige voorstellen niet geschikt zijn voor het beoogde doel," benadrukte Jenney.

De FPC is actief aan het lobbyen bij de overheid om haar plannen te herzien.

Bron: fpcfreshtalkdaily.nl

Publicatiedatum: