Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Hallo voorjaar, zet maar door!"

Na het schitterende paasweer zijn de planten volop ingekocht bij tuincentra, bloemen stonden daarentegen wat minder in de belangstelling. Het voorjaar staat voor de deur, maar wanneer zet het door? In onderstaande column schrijft veilingmeester Edwin Chrispijn van Royal FloraHolland erover.


Edwin (links) op bezoek in de kas

Nadat in het Paasweekend de zon zijn intrede deed nam de temperatuur weer af. Het weer wisselde af met zon, nattigheid en kou. Geen ideaal weer om te groeien. De bloemen hebben het moeilijk.

Weereffect op de markt
Bij de snijbloemen heeft de tulp goed kunnen plussen in stuks en heeft de prijsvorming daar niet onder geleden. De consument koopt tulpen zolang de temperatuur het toelaat, en dit weer is daar gelukkig prima voor. Chrysanthemum was wat minder vaak te zien op de klok rond Pasen, maar gelukkig voor de verkopende kwekers leverde hun product wel meer op. De tuinplanten doen het gelukkig heel erg goed. De zon duwt de consument naar buiten en zo - hup! - de tuin in. De violen en primula’s zijn volop verkrijgbaar op de klok en worden dan ook in grote getalen afgenomen. De bekende Osteospermum is in mindere mate verkrijgbaar, maar de sterke koopdruk heeft een positief effect op de prijs. De Helleborus staat er bijna vijf keer zo veel als vorig jaar en heeft te leiden onder de vraag naar de eerdergenoemde producten. Perkgoed dat visueel aantrekkelijk is wordt goed verkocht, evenals de meeste bloeiende kamerplanten. De bol op pot zoals Narcissus, Hyacinthus en Muscari hebben ondanks een flinke groei in aanbod geen significant verschil in prijs.

Bloemen in de startblokken
Toch komt er meer en meer, iets later dan verwacht door het koudere weer. Diverse kwekers en producten staan in de startblokken om consumenten te voorzien van bloemen en planten. De koude kasrozenkwekers zijn weer terug, of starten binnenkort. Ook de Hollandse groene Anigozanthos zijn weer verkrijgbaar. En ook de pioenenkwekers melden zich voorzichtig aan. Het zal niet lang meer duren voordat er weer een scala aan zomerbloemen verkrijgbaar is op de klokken van Rijnsburg, Naaldwijk en Aalsmeer: Asclepia, Sanguisorba, Sandersorbia, Centauria (korenbloemen), Leucanthemum (margrieten), een breed assortiment aan pioenen en nog veel meer. De klokken en de veilingmeesters doen mee en zijn er klaar voor, jij ook?!

Connect to grow
Nieuwsgierig? Wil je een bezoek van een veilingmeester?

Ben je koper of aanvoerder en wil je meer weten over afzet of kopen via de klok? Neem contact op met het Klant Contact Center van Royal FloraHolland (tel 088 789 89 89) en vraag naar een veilingmeester of accountmanager. Wij leiden je graag persoonlijk rond in de b(l)oeiende wereld van bloemen en planten. 

Publicatiedatum: