Crisisupdate: Grip houden op groene energie, maar hoe?

Na twee dagen met negatieve stroomprijzen is het woensdag over met de pret. Ook de zon laat zich vandaag een stuk minder zien. Een stevig windje staat er wel. Dat windje kan ervoor gaan zorgen dat de gasprijzen wat gaan dalen, zo is de verwachting. In deze nieuwe crisisupdate zetten we de energieontwikkelingen weer op een rijtje.

TTF-gasprijs meicontract t/m 11 april 2023. Klik hier voor vergroting en actuele cijfers. 

Voor de korte termijn was gisteren een hele lichte stijging van de prijs te zien. Voor een contract voor aankomende winter is de prijsstijging significanter en ongeveer 2 euro per megawattuur. BNR wijst, aan de hand van een publicatie van persbureau Bloomberg, op de stijging met negen procent in de afgelopen twee weken van de 'duurste contracten voor de rest van het jaar.' Het komt door blijvende zorgen over het winterseizoen.

In een nieuwe vooruitblik op de energieweek staan analisten van energiehandelsplatform Powerhouse stil bij de opgelopen olieprijs. Zij wijzen erop dat de nieuwe bandbreedte waarop de prijzen zich bewegen tussen de 84 en 86 dollar is. De opgelopen prijs, ook te merken aan de pomp, is het gevolg van de aangekondigde olieproductiebeperking door de OPEC. Aan de andere kant drukken zorgen over de economie ook de prijzen, zeker in de VS.

Qua elektriciteit blijven de ogen gericht op de kerncentrales in Frankrijk. De beschikbaarheid daarvan is momenteel 51%, weet Powerhouse. De spotprijs voor elektriciteit lag dinsdag op 49,26 euro per megawattuur. Voor gas kwam de spotprijs uit op 43,71 euro.

Stoppen met kernenergie kan zorgen voor problemen in de Duitse industrie. Daarvoor waarschuwt de Duitse industrie en handelskamer, schrijft BNR. Komend weekend worden de laatste drie centrales gesloten, maar volgens de handelskamer is het land hier nog helemaal niet klaar voor.

De Europese Unie wil van het Russisch aardgas af, maar Hongarije doet daarin niet mee. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken praat met Moskou over goedkope energieleveranciers aan zijn land, meldt de NOS.

De VRT kopt woensdag over het 'begin van een nieuw tijdperk'. Vanaf dit jaar daalt de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen door elektriciteitsproductie omdat er genoeg 'groene' opwek is. De VRT wijst op het jaarrapport van Ember over 2022. Ember is een onafhankelijke energie- en klimaatdenktank.

Minister-president Rutte en minister Jetten voor Klimaat en Energie zijn op 24 april aanwezig bij de tweede editie van de Noordzeetop in Oostende, België. Dat meldt het ministerie van Algemene Zaken dinsdag. De top wordt georganiseerd door België. Op uitnodiging van eerste minister De Croo en minister Van der Straeten van Energie ontmoeten de regeringsleiders en ministers van energie van Nederland, Duitsland, Denemarken, Ierland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Noorwegen en Luxemburg elkaar in de haven van Oostende. Het doel is opschaling en versnelling van de opwek van windenenergie op de Noordzee én het ondertekenen van verklaringen over een gemeenschappelijke visie voor windenergie en netverbinding op de Noordzee.

Onderzoeksbureau CE Delft heeft in opdracht van de RVO en op verzoek van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de TKI Urban Energy gekeken naar de rol van batterijopslag en de rol hiervoor in strijd tegen netcongestie. In de studie zijn opties voor nieuw beleid onderzocht voor de inzet van grootschalige batterijsystemen bij het verlichten van de druk op het stroomnet (netcongestie) door de afname van elektriciteit. Een kernrapport en een achtergrondrapport, waarin de glastuinbouw niet bij naam genoemd worden, zijn hier in te zien. Ook in onze sector wordt hard over de rol van batterijsystemen nagedacht. 


Publicatiedatum:
© /Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.