Projecten CO2-afvang uit buitenlucht afgerond met wisselend succes

De CO2 uit de lucht afvangen en daarna gebruiken in de kas, hoe mooi zou dat zijn? De techniek, Direct Air Capture (DAC) zou een optie kunnen zijn voor de glastuinbouw. Het is mogelijk om dit lokaal te realiseren, concurreert niet met andere toepassingen van CO2 en kan 'stand-alone' worden toegepast. Inmiddels zijn er twee projecten van Kennis in je Kas (KijK) over CO2 uit buitenlucht afgerond, met wisselend succes. 

Het doel van het project 'CO2 uit buitenlucht' was om een analyse te geven van Air Capture procesconcepten en de rol die verschillende industriële technieken kunnen spelen om deze concepten in de praktijk te realiseren. De te evalueren processen omvatten technologische concepten, die door verschillende bedrijven worden ontwikkeld, evenals processen die de organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) in een vorig Topconsortium voor Kennis en Innovatie (TKI)-project samen met Glastuinbouw Nederland heeft ontwikkeld.

Om de voor- en nadelen van elk proces beter te begrijpen, zijn de technologieën geëvalueerd met behulp van belangrijke prestatie-indicatoren (KPI's). De KPI's omvatten:

  1. elektriciteitsvraag
  2. vereiste voetafdruk
  3. initiële investering
  4. gereedheid van technologie en
  5. genivelleerde kosten van CO2

De eindrapportage is via deze link te lezen. 

Het tweede project 'CO2 uit buitenlucht - evaluatie van de Antecy pilot' is niet tot uitvoering gekomen. Antecy is namelijk gefuseerd met Climeworks waarbij uiteindelijk de pilot installatie niet meer ter beschikking werd gesteld. Op deze projectpagina zijn nog wel de doelstellingen van het project terug te lezen. 

Bron: Kennis in je Kas


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.