Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"Deadline 15 mei invullen Gecombineerde Opgave niet realistisch"

Jaarlijks moeten agrarisch ondernemers de Gecombineerde Opgave (GO) invullen. Sinds 1 januari 2023 is het Europese Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) flink gewijzigd. Invullen kost veel meer tijd, stelt Flynth dat klanten in de agrarische sector ondersteunt bij het invullen van de Gecombineerde Opgave.

"Normaal gesproken is dit een grote hoeveelheid werk. Maar dit jaar kost het invullen drie keer zoveel tijd", schrijft Hendrik Jan Bos. Hij deelt onderstaande update.

Uitbreiden regels GLB
De afgelopen jaren was het invullen van de perceelsgrenzen voor de GO een klus die alleen gold voor nieuwe percelen. Maar als de percelen eenmaal goed waren ingetekend, was het invullen het jaar erop een stuk eenvoudiger. Sinds 1 januari 2023 is het GLB gewijzigd. De hele systematiek is anders en er zijn veel meer regelingen. Denk aan de eco-regelingen die lastig te doorgronden zijn. Maar het nieuwe GLB vereist het intekenen van sloten en landschapselementen, wat tijdrovend is. Waarbij de perceelsgrenzen dan vaak nog niet blijken te kloppen als ze van tevoren door RVO zijn ingetekend op basis van de BGT-check. 

Veel keuzes, weinig tijd
Het zijn ingewikkelde regelingen die vaak niet voor iedereen duidelijk zijn. En dan zijn er ook wijzigingen die last-minute moeten worden doorgevoerd. Flynth begrijpt dat dit verwarrend is. Plannen die de klant had gemaakt, moeten nu misschien weer wijzigen. En dat terwijl er al zoveel gaande is in de sector.

Aan de bel trekken bij RVO en de minister
Daarbij werkt het onlinesysteem bij RVO, waarin je de GO moet invullen, niet goed mee. Het werkt traag en soms helemaal niet, waardoor het invullen langer duurt. Samen met andere organisaties zijn deze punten via de Vereniging van accountants en belastingadviesbureaus (VLB) al eerder bij RVO aangekaart. Maar  de reactie en actie vanuit RVO is tot nu toe echt onvoldoende.

Daarom is er inmiddels vanuit VLB een brandbrief naar de minister gestuurd. Hierin hebben zijn de zorgen geuit en oplossingen aangedragen. In de brief wordt gepleit voor een forse beperking van het aantal zaken dat voor 15 mei in de Gecombineerde Opgave moet worden meegenomen en ook voor een verlenging van de opgaveperiode. Daarnaast is voorgesteld om voor landbouwers na 15 mei, tot uiterlijk 30 november 2023, de mogelijkheid te geven om een exacte opgave te doen, ook van de uitgevoerde eco-activiteiten. Niet eerder gemelde eco-activiteiten moeten hierbij ook nog kunnen meetellen. En naast een ruime coulance, wordt de inzet benadrukt van voorschotbetalingen, zodat niet alle controles door RVO uitgevoerd hoeven zijn voorafgaand aan het overgaan tot uitbetaling.  

Doen wat mogelijk is
In de tussentijd wordt geprobeerd de klanten zo goed mogelijk te helpen. De GO 2023 is complex. Daarom helpt een groep studenten van een agrarische opleiding ondernemers nu bijvoorbeeld met het intekenen van de landschapselementen. Zo kunnen er meer klanten bedient worden. 

Extra controle
Omdat de regelingen van het nieuwe GLB zo complex zijn,  is er afgelopen jaar een speciaal GLB-team van adviseurs samengesteld. Deze specialisten doen niet alleen hun eigen werk, maar controleren ook het werk van de studenten. Zo wordt er samen voor een juiste opgave gezorgd.

Voor meer informatie:
Flynth 
info@flynth.nl
www.flynth.nl

Publicatiedatum: